Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Кириченко почав свідчити проти Лазаренка.</font>


Джастін Кейн

Аудіозапис:

Сан-Франциско, 8 квітня 2004 року.

Сергій Драчук

На суді над колишнім прем’єр-міністром України Павлом Лазаренком у Сполучених Штатах Америки в середу почав давати свідчення колишній Лазаренків партнер Петро Кириченко. Колишній працівник радянських зовнішньоторговельних органів, у 1990-х роках він перебрався до Варшави, звідки імпортував та експортував сільгосппродукти й метал, а потім і до Сполучених Штатів, де експортував із Каліфорнії до України збірні будинки. Під пильним поглядом Лазаренка, а сам дбайливо відводячи від нього очі, Кириченко як головний свідок звинувачення російською мовою розповідав, яким чином усевладний керівник Дніпропетровської області, а потім прем’єр здобував свої багатства.

Джастин Кейн

“Я працюю з кожним (за принципом) “п’ятдесят на п’ятдесят”“ – так, за словами Петра Кириченка, сказав йому колишній прем’єр-міністр України під час зустрічі в одному варшавському готелі 1993 року. Від такої домовленості Кириченко відмовитися не зміг. “Я боявся не тільки того, що не зможу розвивати свій бізнес, але й інших наслідків”, – сказав Кириченко і додав: “На жаль, в Україні такі речі часто вирішуються за допомогою (правоохоронних) органів”.

Починаючи від 1993 року, як сказав Кириченко на суді, Лазаренко поукладав такі самі домовленості ( 50 відсотків прибутків компанії й 50 відсотків прав власності на неї ) з незліченною кількістю інших торгівців, які хотіли мати справи в багатій Дніпропетровській області. Як стверджують, Лазаренко отримав загалом понад 35 мільйонів доларів від Кириченка та його компанії з російською назвою “Аґроснабсбит”, а також від Юлії Тимошенко й її компанії “Куб”, від Олексія Дитятковського та його фірми “Днєпронєфть”, від Олександра Коха й фірми “Накоста” та від Андрія Міханьова.

Подробицям Лазаренкових домовленостей із Кириченком і Тимошенко було присвячено понад три години свідчення, де йшлося переважно про різноманітні рахунки й операції, за допомогою яких Лазаренко пропускав отримані гроші. Серед них були й чотири перекази через Кириченкові рахунки в американських банках. Як стверджує звинувачення, це були найперші злочини Лазаренка з погляду американського законодавства – злочини відмивання грошей.

Кириченко також розповідав про те, як він близько заприятелював із Лазаренком. По більш як двох роках частих зустрічей Лазаренко( на той час уже прем’єр-міністр) призначив Кириченка своїм радником. Обоє часто відпочивали разом і якось побували в Панамі, де за 100 тисяч доларів купили панамські паспорти, щоб їм як громадянам України не доводилося щоразу отримувати скрізь візи.

Після Кириченкових викривальних свідчень велику перемогу здобула Лазаренкова група захисту. Суддя доручив американській владі подати друге прохання до влади української про те, щоб свідчення в справі дали президент Леонід Кучма, перший віце-прем’єр Микола Азаров і міністр оборони Євген Марчук. Кучма, Азаров і Марчук відхилили попередній запит захисту виступити як свідки.

Кириченко продовжить давати свідчення в четвер. Звинувачення, як очікують, зосередиться на стосунках між Тимошенко та Лазаренком. На закінчення свого свідчення 7 квітня Кириченко пояснював, як він влаштував низку багатомільйонодоларових переказів для Лазаренка від компанії “Somolli Enterprises”, яку контролює Тимошенко. У звинувальному акті стверджується, що Лазаренко отримав принаймні 162 мільйони доларів від “Somolli”, “Єдиних енергетичних систем України” та “United Energy International Ltd”; усі ці компанії пов’язані з Тимошенко.

Сергій Драчук

Додам, що в четвер має розпочатися й перехресний допит Петра Кириченка. Захист Павла Лазаренка заявляє, що Кириченкові свідчення упереджені, бо сам Кириченко теж перебуває у США під слідством, і його виступ у суді є частина його офіційної домовленості з американським судівництвом, яка має полегшити його власне становище. За повідомленнями, Лазаренків захист закликав пресу не поспішати з переказом Кириченкових свідчень, а дочекатися його перехресного допиту адвокатами захисту. Про цей допит слухайте в наступних передачах “Україна і світ”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG