Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи грецької частини парламенту Кіпру пропонують відкласти референдум стосовно вступу до ЄС одночасно із турецькою частиною острова.


Славко Волинський

Брюссель, 13 квітня 2004 - Члени парламенту грецької частини Кіпру звернулись до своїх співвітчизників, до Європейської комісії та Організації Об’єднаних Націй з пропозицією перенести на кілька місяців референдум про вступ грецької і турецької частин острова до Європейського Союзу одночасно.

Референдум на Кіпрі призначений Організацією Об’єднаних Націй на 24 квітня. Пропозиція лівих сил парламенту грецької частини Кіпру, як зазначили нині в Єврокомісії, офіційний Брюссель сприймає з пересторогою.

Насамперед трохи історії. Понад тридцять років тому між грецькими і турецькими кіпріотами виник етнічний конфлікт. Його результатом став національний поділ держави на дві частини: грецьку і турецьку. Як зазначають деякі брюссельські дипломати, національно і політично поділений острів перетворився в складний ребус для європейських політиків. Постало непросте питання стосовно процедури прийняття Кіпру до ЄС. Щоб розв’язати цю проблему, Організація Об’єднаних Націй призначила проведення всенародного референдуму щодо вступу до Європейського Союзу грецької й турецької частин острова одночасно, першого травня. Комісар ЄС у справах розширення Гюнтер Ферхойген, виступаючи нещодавно перед членами Європейського парламенту, висловив сподівання, що результати майбутнього референдуму пройдуть успішно, бо, на його думку, і грецьким, і турецьким кіпріотам політично й економічно вигідно всупити до Європейського Союзу разом. Однак оптимістичні прогнози Гюнтера Ферхойгена несподівано розвіяли пропозиції комуністичної фракції грецької частини Кіпру. Вони пропонують відкласти референдум на кілька місяців. Речник Європейської комісії Жан Крістоф Філорі в інтерв’ю для радіо “Свобода” заявив, що сигнал, який надійшов від кіпріотських парламентарів є досить неприємним і може призвести до подальшої конфронтації сторін на острові. При цьому представник Єврокомісії зауважив, що авторами такого звернення до ЄС і до ООН є кіпріотські комуністи, які в парламенті становлять аж 35%.

Під час брифінгу, як здалось багатьом журналістам, Жан Крістоф Філорі виглядав дещо розгубленим. Його коментар на тему можливого перенесення референдуму на Кіпрі був дуже лаконічним: “Як вам відомо, врегулюванням цього процесу займається ООН, і я знаю одне: ООН призначила референдум на двадцять четверте квітня”.

Деякі коментатори розцінили таку заяву, як спробу перевести стрілки можливих невдач ЄС на Організацію Об’єднаних Націй.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG