Доступність посилання

ТОП новини

США дали згоду на попередні переговори іракської Урядової Ради, щоб зупинити протистояння місцевих угруповань.


Михайло Мигалисько

Прага, 13 квітня 2004 - З Іраку й сьогодні повідомляють про спорадичні збройні інциденти. Крихке припинення вогню триває довкола іракського міста Фалуджі, в якому минулими днями мало місце різке збройне протистояння між американськими військовими та місцевими шиїтськими озброєними угрупованнями. Представники американських окупаційних сил повідомили, що теперішні переговори представників іракської Урядової ради про тривале перемир’я в цьому місті перебувають лише на етапі «початкових дискусій». Тим часом досі точно не визначені іракські угруповання застосовують іншу тактику тиску на коаліційні сили в Іраку , а саме: захоплення іноземних працівників як заручників.

Найвищий американський військовий командир в Іраку генерал-лейтенант Рікардо Санчес підтвердив у понеділок, що дискусії з групами опору у сунітському місті Фалуджі на захід від Багдада проводять представники іракської Урядової ради.

«На прохання Урядової ради ми розпочали заморожувати наступальні операції. Ми призупинили наступальні операції, щоб уможливити проведення деяких дискусій та надання гуманітарної допомоги іракським урядом місту Фалуджі». Як зазначив Санчес, мова йде лише про попередні дискусії, не про переговори.

Загострена ситуація триває й на півдні від Багдада, в містах, де більшість населення - шиїти. Минулого тижня очолювані радикальним шиїтським лідером Муктадою ас-Садром бойовики створеної ним армії ас-Магді захопили кілька міст й домагалися відходу коаліційних сил. Генерал Санчес заявив, що місто Наджаф, де ймовірно переховується ас-Садр, перебуває під облогою майже 2500 американських солдатів. Раніше радикальний лідер ас-Садр дав розпорядження своїм озброєним формуванням покинути захоплені ними дільниці поліції та урядові будинки у Наджафі, Кербелі та Куфі. Проте у вівторок в інтерв’ю ліванському телебаченню ал-Манар ас-Садр заявив, що він «готовий боротися до смерті проти окупаційних сил». Командир американських збройних сил в регіоні Перської затоки, генерал Джон Абізед сказав у понеділок журналістам, що «ас-Садр політично ізолює себе» від більшості іракських шиїтів і додав:

«Немає мови про якесь шиїтське повстання...,політичні заходи шиїтів його ізолюють».

Згідно з повідомленнями газети “Нью-Йорк Таймс”, яка посилається на американські офіційні джерела, у переговорах з представниками радикального угруповання у Наджафі брав участь також і син Великого Аятоли Алі Ас-Сістані, якого вважають чільним шиїтським лідером в Іраку. Американські представники не брали участі у цих переговорах. Тим часом деякі іракські представники критикували американські військові операції проти міст, з яких прихильники ас-Садра робили напади на коаліційні сили та цивільних іноземних і місцевих представників. Махмуд Отман, незалежний курдський представник в іракській Урядовій раді, негативно висловився про операцію «покарання цілого міста»:

«Я вважаю за необхідне застосовувати силу, щоб покінчити з торизмом та терористами. Однак використання надмірної сили проти міста з населенням у 300 тисяч осіб, з усіма жертвами та пораненими - це неприйнятно».

Американські військові представники однак спростували твердження, що вони, мовляв, використовували силу без огляду на цивільне населення. Речник збройних сил США генерал Марк Кімміт заявив, що бойовики у Фалуджі використовували цивільних мешканців як людський щит та обстрілювали американських солдатів зі шкіл, мечетей та госпіталів. Досі, однак, немає незалежних підтверджень ні іракських, ні американських тверджень, як також і інформації про кількість жертв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG