Доступність посилання

ТОП новини

Українці в Іраку – їх продовжують звинувачувати у втечі.


Марія Щур

Прага, 13 квітня 2004 – Українське міністерство оборони заперечили інформацію щодо загибелі українського миротворця в Іраку. Воно повідомляє, що українські військові повернулися до міста Аль-Кута, де проводять саперні роботи. А тим часом у пресі продовжують з’являтися повідомлення про те, що українські миротворці покинули місто Аль-Кут без дозволу коаліційного командування.

Прес-служба українського міністерства оборони заявила, що інформація, поширена російською агенцією ІТАР-ТАСС, про те, що в Іраку у вівторок загинув ще один український військовий, не відповідає дійсності. Міністерство повідомляє, що українці не беруть участі у бойових діях, і жодного вбитого чи пораненого серед українського контингенту немає. За інформацією міністерства оборони, українські військові повернулися до міста Аль-Кута і спільно з американськими солдатами патрулюють місто та розміновують цивільні об’єкти. Зокрема міністерство повідомляє про те, що українські сапери розмінували два мости в Аль-Куті, по яких відновлений рух транспорту.

Тим часом у пресі продовжують з’являтися повідомлення про те, що українці втекли з Аль-Кута, коли на них напали шиїтські повстанці. Як пише американська газета “US News & World Report”, «українські військові покинули свої позиції біля приміщення тимчасової цивільної адміністрації в місті Аль-Куті настільки швидко, що залишили кількох членів цивільної адміністрації під захистом тільки їхніх приватних охоронців». Газета цитує неназваного американського посадовця, який сказав, що «українці просто зібрались і втекли».

Інша американська газета, “Washington Post”, повідомляє, що українці йшли до Іраку як миротворці і сподівалися на те, що їхнім основними функціями будуть поліцейські, а не військові, як це, приміром, було в колишній Югославії.

Без важкої техніки, вони були неготові до того, що опиняться в центрі громадянської війни, сказав генерал-майор Леонід Голопатюк з українського Генерального штабу, з ним кореспондент газети розмовляв у Києві. Разом із цим український генерал відкинув можливість повернення війська через погіршення ситуації. За словами українського генерала, якщо виводити військо відразу, як тільки почнеться тиск, то не варто було і розпочинати цієї операції. А тому українці мають залишитися до кінця, сказав український генерал в інтерв''ю “Washington Post”.

Іронічно коментує ситуацію з українськими військовими в Іраку російська «Парламентская ґазєта». У звичній для російської преси манері, обігруючи українські слова, її київський кореспондент гпише, що для українців в Іраку гладко все було тільки на папері, а в житті місто Аль-Кут продемонструвало гострі кути. Незважаючи на те, що українське міністерство оборони вже встигло заперечити цю інформацію, російська газета продовжує повторювати повідомлення британської "Daily Telegraph", яка минулого тижня написала, що українці в паніці здали Аль-Кут. А для своєї евакуації запросили ще й американські вертольоти, які були необхідні союзникам, що в цей час вели тяжкі бої.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG