Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина готує чергову групу військовослужбовців в Афганістан.


Василь Плоскіна

Угорщина, 12 квітня 2004 – У штаб-квартирі НАТО до кінця квітня затвердять список військовослужбовців-медиків з Угорщини. Вони повинні підсилити медичну службу міжнародного аеропорту в Кабулі. Цей стратегічний об’єкт, крім цивільного персоналу, обслуговують також миротворці під егідою ООН.

Військова присутність Угорщини в Афганістані чисто символічна. Торік до Кабулу відправилися всього кілька офіцерів, щоб ознайомитися з місцевими умовами. Справа в тому, що ця країна має певні обов’язки перед НАТО і Організацією Об’єднаних Націй. Кілька місяців тому угорський парламент навіть затвердив окремий бюджет для 50 військових. Вони мають почергово змінювати одне одного на службі в Афганістані упродовж шести місяців. Рішення парламенту з’явилося тільки після того, як народні обранці детально ознайомилися з рапортом першої партії угорських офіцерів. За цим дуже ретельно слідкує законодавча влада. Тому самодіяльність уряду просто так, як це іноді робиться в Україні, коли за кордон без ухвали парламенту відправляються військові підрозділи, тут не пройде.

Зараз підрозділи НАТО в Афганістані потребують зміни, а подекуди й підсилення, адже центральна влада не завжди контролює ситуацію на місцях. Про це свідчить активізація опозиційних урядові сил, у тому числі й талібів. Наразі угорські військові не мають можливості брати участі в операціях з підтримання стабільності в Афганістані. Але посильну допомогу (скажімо, послати сюди медиків) Будапешт може.

Про це, зокрема, говорив на прес-конференції в Будапешті генерал Ласло Швед, керівник військової медичної служби. Він повідомив, що до Афганістану планується відрядити сімох офіцерів-медиків і стільки ж санітарів. Вони працюватимуть у складі відділку термінової медичної допомоги підрозділу миротворців у Кабульському аеропорті. Угорщина не може запропонувати своїм військовим ні сучасного польового медичного спорядження, ні належної інфраструктури, як це роблять німці чи британці. Скоріш за все угорці отримають необхідну допомогу від своїх союзників по НАТО вже на місці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG