Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Ірак.


Василь Дарчук

Прага, 12 квітня 2004 – Ескалація насилля в Іраку залишається у центрі уваги західної преси. Коментатори припускають, що за умов нинішнього насилля передача влади іракському тимчасовому керівництву 30 червня може допровадити до хаосу і громадянського конфлікту, якщо війська коаліції залишать Ірак.

Аналізуючи нинішню ситуацію в Іраку, оглядач газети «Лос-Анджелес таймс» Раян Менон наголошує, що майбутнє Іраку не стільки у збунтованих сунітських провінціях або у нині бурхливих південних шиїтських провінціях, скільки у нині відносно стабільному Курдистані на півночі Іраку. Автор стверджує, що Курдистан є стабільний, демократичний і функціонує, як громадянське суспільство, де постали громадські організації і де жінки мають більше можливостей і прав у суспільстві, ніж в інших частинах Іраку. Тут можна простежити економічне відродження і відбудову ринку. Щоправда, і в Курдистані цього року було кілька терористичних актів, але порівняно з іншими частинами країни він залишається спокійним завдяки старанням місцевих сил безпеки - пешмерґа.

Проте із наближенням президентських виборів у США і з можливим виведенням американських підрозділів з Курдистану перед курдами постає неясне майбутнє, як вважає автор. Конфлікт може розгорітися у мішаних районах, де живуть курди і суніти, які були основою режиму Саддама Хусейна. Якщо Курдистан залишиться у складі Іраку, де пануватиме хаос, конфлікт пошириться на мішані райони, а з них і до курдських міст.

На закінчення коментатор газети «Лос-нджелес таймс» підкреслює, що за нинішніх умов у рамках демократизації Іраку адміністрація Буша повинна подбати про розмежування ворогуючих частин Іраку на курдську на півночі країни, центральну сунітську і шиїтську на півдні.

Тим часом газета «Інтернешанел геральд трібюн» у редакційній статті порівнює нинішню ситуацію в Іраку з війною у В’єтнамі, де американським силам не вдалося подолати комуністичний режим. Газета визнає, що порівняння досить неадекватне, проте військова акція, яка мала за мету усунути зброю масового знищення і режим Саддама Хусейна, а також закласти основи демократії в арабському світі, нині перетворюється у затяжний конфлікт, який забирає людські життя і пожирає кошти. Пасивне іракське керівництво не має жодних впливів у країні. Навіть помірковані шиїтські лідери повернулися проти сил коаліції. Тим часом цілковитий розрив із сунітськими лідерами допровадив до того, що нині навіть нема з ким вести переговори про перемир’я в сунітських провінціях. На додаток, як вважає газета, погано підготовані міжнародні підрозділи, як, приміром, українські і болгарські самі потребують захисту. Газета критикує адміністрації США також за те, що за три місяці до символічного передання влади в Іраку місцевому керівництву адміністрація Буша не розпочала серйозних переговорів зі своїм партнером в Іраку ООН. Що найбільше сьогодні бракує, підкреслює на закінчення газета, так це чітких планів і міжнародної участі в урегулюванні ситуації в Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG