Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Ірак.


Василь Дарчук

Прага, 14 квітня 2004 – На сторінках західної преси і далі домінує тема Іраку, зокрема активізація ісламських екстремістів і захоплення ними заложників – іноземних громадян. Оглядачі продовжують також критикувати адміністрацію президента Буша за його силові методи вирішення іракської кризи, що веде до дальшого насилля.

Проблему захоплення заложників в Іраку порушують відразу кілька західних газет. Газета «Уолл стріт джорнел» містить коментар колишнього кореспондента агентства “Асошіейтед Пресс” Террі Андерсена, якого 85-го року у Бейруті захопили шиїтські екстремісти і утримували заложником до 91-го року. Автор пише про те, що свого часу в Лівані, як нині в Іраку, існували аналогічні умови, зокрема падіння уряду і відсутність національної армії, які допровадили до хаосу і масового захоплення заложників. За нинішніх умов, як вважає автор, Сполучені Штати не можуть просто вивести свої підрозділи з Іраку, як вони свого часу зробили це в Лівані, Сомалі, Судані і В’єтнамі. Однак, додає він, США не можуть також диктувати умови іракському урядові і суспільству. Крім того, запитує автор, як довго можна дотримуватися нинішніх методів, коли кількість жертв серед цивільного населення і серед коаліційних сил невпинно зростає. Нинішньою хвилею захоплення заложників в Іраку, на думку автора, ісламські екстремісти намагаються посіяти страх і приниження. Це є також ознакою неефективної політики і погіршення ситуації в Іраку.

Тим часом оглядач газети «Вашингтон пост» Дан Бальц коментує вчорашню прес-конференцію президента Буша, на якій, за словами автора, Буш вперто відмовився визнати свої помилки в Іраку. Дуже швидко стало зрозумілим, пише автор, що Буш не має наміру міняти політику адміністрації в Іраку або переосмислювати дотеперішні рішення у світлі нинішніх проблем. Натомість Буш і далі твердив, що війна в Іраку гарантуватиме Сполученим Штатам більше безпеки.

На думку автора, відповіді президента породили лише більше запитань. Серед іншого, на запитання, чи Сполучені Штати пошлють до Іраку більше військових сил, Буш відповів, що це вирішуватимуть командири наземних сил в Іраку. На запитання, кому американська адміністрація має намір передати владу в Іраку 30 червня, він підкреслив, що це вирішуватиме спеціальний представник ООН Лахдар Брагімі, який мав би зібрати коаліцію, що буде прийнятна для всіх іракців. На запитання, як довго мали залишатися в Іраку американські сили, Буш, за словами автора, відповів журналістам так само заяложено: «Так довго, як буде потрібно, і ні дня більше».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG