Доступність посилання

ТОП новини

Поліція Будапешта допитала затриманих у вівторок арабів.


Василь Плоскіна

Угорщина, 14 квітня 2004 – Будапештська поліція допитала сьогодні затриманих у вівторок одного палестинця і двох сирійців, яких підозрюють у підготовці до скоєння терористичного акту в угорській столиці. Тим часом в Угорщині з офіційним візитом перебуває президент Ізраїлю Моше Кацав. Угорська влада вжила посилених заходів безпеки.

Поліція допитала у середу зубного лікаря-палестинця, який виявився громадянином Угорщини. На нього і ще на двох сирійців лягла підозра в тому, що ці особи планували зірвати будапештський музей голокосту в той момент, коли в цій будівлі знаходитиметься президент Ізраїлю Моше Кацав. Однак ні 42-річний палестинець, ні інші двоє затриманих не зробили ніяких зізнань у цій справі. Якщо поліція не зможе представити їм належних доказів, то вже у середу вони будуть випущені на свободу. Про це, зокрема, повідомив прес-секретар столичного управління поліції Ласло Ґарамвьолді. Він сказав, що цих трьох арабів уже затримувала кримінальна поліція. Їм інкримінували незаконні дії у сфері купівлі-продажу нерухомого майна.

Між іншим, як виявилося згодом, на палестинського лікаря поліції заявив якийсь його знайомий. За показами цієї людини, підозрюваний нібито ще в листопаді минулого року цікавився тим, як влаштовані і діють різноманітні вибухові речовини. У вівторок будапештські слідчі влаштували обшук принаймні в п’ятьох місцях. Щоправда, не виявили нічого доказового, що б свідчило про підготовку до терористичного акту. Поліція знайшла у палестинця якісь його власноручні записи. Ці нотатки потрапили на слідчу експертизу. В Угорщині підготовка до скоєння терористичного акту карається позбавленням волі від 5-ти до 10 років.

Тим часом Ласло Шалґо, полковник будапештського управління поліції заявив, що не бачить зв’язку між затриманням палестинця і перебуванням глави Ізраїльської держави в Угорщині. Говорить Ласло Шалґо: “Ми вважаємо, що йдеться про цілком окремий випадок. Також не можна стверджувати, що ці люди мали якесь замовлення від закордонних терористичних організацій”.

Однак напередодні угорського візиту президента Моше Кацава один із офіційних представників президенської канцелярії заявив про те, що на ізраїльського президента в Угорщині готується терористичний замах. Ця заява була дуже серйозно сприйнята угорською владою. Нинішній візит президента Ізраїлю відбувається за безпрецедентних умов безпеки. Ще перед прибуттям делегації нараду про спільні дії організували секретні служби Ізраїлю та Угорщини. Наприклад, маршрут пересування Моше Кацава відслідковує спеціальний гелікоптер поліції. А довкола резиденції президента Угорської Республіки Ференца Мадла розміщені снайпери.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG