Доступність посилання

ТОП новини

“Українські диригенти керують оркестрами Західної Європи”. (молодий український диригент Кирило Карабиць став диригентом двох провідних симфонічних оркестрів Франції).


Леся Олійник

Київ, 14 квітня 2004 року.

Радіо “Свобода” вже розповідала про призначення українських диригентів на посаду керівників провідних оркестрів Західної Європи. Зокрема, симфонічним оркестром імені Бетховена та оперного театру в місті Бонні керує Роман Кофман, а оркестр “Радіо-Франс” у Парижі грає під орудою молодого українського диригента, Кирила Карабиця. Нещодавно з Франції надійшло повідомлення про те, що Кирило Карабиць диригуватиме також симфонічним оркестром міста Страсбурга.

Страсбурзький симфонічний – найстарший за віком оркестр у Західній Європі. Стати за його диригентський пульт мріє кожний диригент. 26-річному українському маестро Кирилу Карабицю випала честь зіграти кілька концертів з цим колективом. Своїм професіоналізмом та особистими якостями молодий диригент настільки вразив вимогливих музикантів, що вони почали домагатися призначення його на диригентську посаду . Оскільки ця посада підпорядкована керівництву міста, мер Страсбурга мав особисто займатися цим питанням. До рішення він прийшов не одразу не одразу, особливо, коли дізнався, що диригентом має стати не його співвітчизник, а представник мало відомої йому країни. Після прослуховувань та особистого спілкування з Кирилом мер задовольнив клопотання оркестру. Відтепер наступні два роки український диригент щомісяця буде працювати, здійснювати гастролі, записи із ще одним оркестром Франції. Паралельно Кирило працює диригентом у Національній опері України, а також навчається в аспірантурі Вищої музичної школи Відня. Це не перша його диригентська посада в Європейських оркестрах. У творчій біографії Кирила Карабиця співпраця з Будапештським симфонічним, а також перемога у складному творчому конкурсі на призначення другим диригентом Паризького філармонійного оркестру “Радіо-Франс”. Одна з рецензій у французькій газеті “Монд” починається словами: “Феномен Карабиця”. Про це ж говорить і Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Філіп де Сюремен: “Молодий український диригент Кирило Карабиць підкорив Париж. Він успішно працює на посаді другого диригента, і дирекція “Радіо-Франс” продовжила з ним контракт. Гадаю, будь-який оркестр у світі буде радий бачити Кирила своїм диригентом. Але сьогодні він став улюбленцем Парижа”.

Проте сам Кирило з певним сумом говорить: “Я вам мушу, на жаль, сказати, що перевантаженість стає більшою за кордоном і меншою в Україні. Але я завжди буду робити все, щоб допомагати престижу цієї країни, щоб працювати далі тут, щоб багато сил віддавати Україні”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG