Доступність посилання

ТОП новини

Євген Марчук представив у штаб-квартирі НАТО Стратегічний оборонний бюлетень.


Славко Волинський

Брюссель, 14 квітня 2004 - Міністр оборони України Євген Марчук відвідав нині брюссельську штаб-квартиру НАТО. Під час цього візиту міністр оборони України взяв участь у роботі спільної комісії у справах реформування Збройних Сил України, на рівні експертів оборонного планування. Під час засідання Євген Марчук проінформував експертів НАТО про хід воєнних реформ і представив так званий “Стратегічний оборонний бюлетень”.

На жаль нинішнє повідомлення про візит міністра оборони України Євгена Марчука до штаб-квартири НАТО буде досить скупим. Під час обідньої перерви кореспондентам радіо “Свобода” і “Німецька хвиля” таки вдалось зустрітись з Євгеном Марчуком, але він категорично відмовився давати будь - які коментарі чи роз’яснення про мету свого візиту до Брюсселя. Тому це довелось з’ясовувати з натівських джерел. Основна ціль приїзду Марчука до Брюсселя, на думку деяких представників альянсу, це представлення експертам військового планування Стратегічного оборонного бюлетеня і роз’яснення фахівцям НАТО, що становить собою цей документ.

Отже, як повідомив для радіо “Свобода” представник НАТО, Стратегічний оборонний бюлетень – це взагалі новий вид документу в українській воєнній теорії і практиці. Оборонний бюлетень включає в себе перелік реформ Збройних Сил України до 2015-го року. Згідно із інформацією, яку представив для радіо “Свобода” один із представників альянсу, українські військові вважають, що у 2015 році Україна буде готовою приєднатись до НАТО і її військо на той час цілком відповідатиме натівським стандартам.

У документі також говориться про фінансову сторону реформування Збройних Сил України. До 2015 року видатки на оборону зростуть до сімнадцяти мільярдів гривень.

Стратегічний оборонний бюлетень визначає навіть характер загроз для України. Одна із них це міжнародний тероризм. Але довідатись конкретно, які саме країни становлять загрозу Україні, журналістам наразі не вдалось.

Такий не зовсім традиційний екстраординарний візит Євгена Марчука до Брюсселя я попросив прокоментувати експерта у справах оборони НАТО Ніколаса Фйорензу:

“Я маю дві версії. Перше – це те, що така зустріч надзвичайно важлива для України, але з іншого боку я був здивований дисбалансом рівнів зустрічі, тобто з боку України це міністерський рівень, а з боку НАТО - експертний”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG