Доступність посилання

ТОП новини

Як вважає московська “Нєзавісімая ґазєта”, Росія сьогодні переконує Україну вивести українських миротворців з Іраку.


Віталій Портников

Москва, 14 квітня 2004 - Московська “Нєзавісімая газєта” підкреслює: “Сьогодні Росія досить серйозно цікавиться ситуацією в українській зовнішній політиці.” Серед важливих тем, які називає газета на порядку денному російсько-українських взаємин – присутність українських миротворців в Іраку. Тим більш важливою ця тема стала після того, як стало відомо, що серед захоплених у заручники в Іраку співробітників російської компанії “Інтеренергосервіс” є деякі громадяни України.

До речі, російські телевізійні канали підкреслили, що збиралися захоплювати саме українців, а не росіян. А звільнили заручників після того, як дізналися, що серед захоплених є громадяни Російської Федерації і взагалі всі заручники працюють на російську фірму. Ця інформація дещо контрастувала із повідомленням представників іракської поліції, які підкреслювали, що метою захоплення заручників було елементарне пограбування та й цінностей захопленим заручникам після того, як їх звільнили, не віддали.

Однак для російських ЗМІ необхідно створити таку картину світу, в якій в Іраку звільнюють громадян Росії, тому що ця країна виступала проти проведення операцій проти диктаторського режиму Саддама Гусейна, а українці після цього надіслали своїх миротворців до Іраку, і таким чином вже не користуються прихильністю місцевого населення. З цієї точки зору є очевидним, чому російські ЗМІ підкреслюють, що Москва намагається переконати Президента України Леоніда Кучму вивести українських миротворців з Іраку. Це є важливою частиною зовнішньополітичного порядку денного.

Також є досить важливою та частина російсько-українського обміну з зовнішньополітичних проблем, що питання про ЄЕП поки що не виглядає узгодженим. І поки Москва і Київ не дійдуть згоди з цього важливого питання, наврядчи можна вважати, що вони здатні вирішувати й інші складні питання російсько-українських взаємин. “Нєзавісімая газєта” нагадує, що віце-прем’єр українського уряду Микола Азаров підкреслив, що Київ вбачає в ідеї ЄЕП створення зони вільної торгівлі, яка передбачає зняття всіх торгівельних обмежень у рамках “четвірки”.

А міністр промисловості й енергетики РФ Віктор Христенко пояснив журналістам, що мова йде про норми, які є єдиними для всіх держав і реалізація яких буде відбуватися через єдиний наднаціональний орган. В Києві це повідомлення Віктора Христенка відразу ж спростували, нагадавши, що у підготовлених на сьогодні документах по ЄЕП не передбачається створення наднаціональних структур. Полеміка щодо ЄЕП скоріш за все продовжиться і в Петербурзі на засіданні Міжпарламентської Асамблеї країн СНД, що відбудеться в четвер – п’ятницю.

В рамках цього засідання представники російської Державної Думи мають нагадати українським, казахстанським та білоруським колегам про необхідність ратифікації угоди про ЄЕП і розповісти, як вони бачать цю ратифікацію. Як вважають спостерігачі в російській столиці, знову може відбутися обмін думками вже на парламентському рівні, та й найближчими днями наврядчи можна очікувати ратифікації угод про ЄЕП усіма парламентами країн, що вважають за необхідне створення ЄЕП.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG