Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку вбито італійського заручника. Напруження не вщухає.


Михайло Мигалисько



Прага, 15 квітня 2004 - Італійська влада підтвердила сьогодні повідомлення про те, що екстремістські бойовики вбили одного із чотирьох італійських заручників в Іраку. А представники Японії висловили побоювання, що знову два японські громадяни стали жертвою захоплення невідомими радикальними угрупованнями на іракській території.

Попри трагічну ситуацію із заложниками, уряди Італії та Японії підтвердили незмінність позиції щодо перебування їхніх військових на іракській території. У четвер міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні повідомив, що посол Італії в Катарі переглянув відеозапис вбивства італійського заложника, який отримала арабська телемережа “Аль Джазира”. Він підтвердив, що це був Фабріцціо Кваттроккі, який працював для американської компанії в Іраку. Напередодні цього трагічного повідомлення глава зовнішньополітичного відомства Фраттіні заявив:

«Очевидно Італія та італійський уряд робитимуть усе можливе, щоб досягти звільнення італійських заложників якомога швидше, послуговуючись при цьому дипломатичними та іншими каналами». Фраттіні підтвердив також, що ці зусилля спрямовані і на трьох інших італійських цивільних заложників. Загибель італійського громадянина є першим підтвердженим вбивством заложника в Іраку. Хвиля захоплення іноземних цивільних осіб триває від початку цього місяця. Офіційні особи США, проводять розслідування того, чи чотири скалічені трупи належать американським контрактникам, які зникли безвісті від часу нападу на їхній конвой минулої п’ятниці. Досі також не відомо, яка доля спіткала трьох чеських журналістів, котрі були захоплені раніше цього тижня і двох німців, які зникли у вихідні. А представник уряду Японії повідомив, що три японці були звільнені, однак заручниками перебувають ще два японські журналісти. Речник американської адміністрації в Іраку у вівторок сказав, що 40 цивільних осіб із 12 країн були захоплені збройними угрупованнями на іракській території. Росія уже почала вивозити з Іраку 800 громадян держав колишнього Радянського союзу, які працювали в російських фірмах на іракській території. Тим часом не вщухають інциденти між коаліційними силами та сунітськими й шиїтськими радикальними угрупованнями у низці іракських міст. Згідно з повідомленнями пресових агентств, представники сформованої американцями іракської Урядової ради ведуть переговори із сунітськими лідерами, щоб посприяти припиненню протистояння між сунітськими радикальними угрупованнями та американськими збройними силами. Аналогічно, представники цієї ж Урядової ради ведуть переговори і з посланниками шиїтського радикального лідера Моктади ас- Садра, який переховується в місті Ен-Наджафі. Щоб пом’якшити напруження в цьому священному для шиїтів місті, яке минулими днями було місцем кривавих сутичок, до переговорів підключили й іранських дипломатів. Згідно з повідомленнями, їх запросила британська сторона за згоди США. Іранські представники заявили, що якщо Сполучені Штати бажають досягнути стабільності в Іраку, то вони повинні консультуватись із його сусідами та шукати підтримки від них. А Ричард Баучер, речник державного департаменту США заявив, що американська сторона не запрошувала іранську делегацію. Однак він зазначив також, що Тегеран може відігравати позитивну роль у послабленні напружень в Іраку.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG