Доступність посилання

ТОП новини

На думку тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради темпи просування України до Євроатлантичного альянсу значно уповільнились.


Сергій Кисельов



Київ, 15 квітня 2004 року.

Темпи просування України до НАТО значно уповільнились. Такого висновку дійшла тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради. Й оприлюднила його на зустрічі експертів, яка відбулася в Києві у четвер. Вона називалася так: "План дій Україна-НАТО: реалії та перспективи".

Народний депутат України, керівник тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з моніторингу виконання рекомендацій парламентських слухань "Про стосунки та співробітництво України з НАТО" Олег Зарубінський розповів таке. Як свідчать соціологічні опитування, кількість громадян України, які схвально ставляться до її євроатлантичної інтеграції, зростає. Але зростає і кількість високопосадовців, котрі якщо не відверто саботують цей процес, то принаймні ставляться до нього формально.

"Намітилась тенденція , я хотів би на цьому наголосити, намітилась тенденція до сповільнення темпів, на думку комісії, просування України курсом євроатлантичної інтеграції. Що виражається у неповній або неналежній реалізації рекомендацій парламентських слухань і цілей плану дій "Україна – НАТО". Зокрема таких завдань цільового плану на 2003 рік, як зміцнення демократичних виборчих інституцій в Україні, вироблення і здійснення цілеспрямованої інформаційної політики та підтримки співробітництва України з НАТО, реформування військової галузі, передусім проведення оборонного огляду, реформа правоохоронної системи і спецслужб України, налагодження більш тісної взаємодії законодавчої та виконавчої гілок влади у питанні євроатлантичної інтеграції", -заявив народний депутат Олег Зарубінський.

Поскаржився він і на недостатнє пропагандистське забезпечення державної політики щодо руху України до членства в НАТО.

"І тут я хотів би особливо наголосити на інформаційній складовій просування України до Північноатлантичного альянсу. Моніторинг повідомлень про взаємодію України і НАТО, про діяльність безпосередньо Північноатлантичного альянсу дозволяє навіть не фахівцям зробити висновок, що на центральних чи провідних телеканалах України явно не вистачає інформації позитивного характеру про діяльність НАТО. Якщо подається інформація, вона носить максимум нейтральний характер, нейтральний формат. Але частіше проблеми діяльності НАТО розглядаються під кутом критичних висловлювань, під кутом гострих проблем, які існують в будь-якій організації. На нашу думку це є неприпустимо, тому що державна політика, якщо вона ще не змінилася, а в нас нема інформації на сьогоднішній ранок, що вона змінилася щодо інтеграції України до Північноатлантичного альянсу , спрямована на вступ до НАТО", – сказав народний депутат України, голова тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з моніторингу виконання рекомендацій парламентських слухань "Про стосунки та співробітництво України з НАТО" Олег Зарубінський.

Тим часом керівник Центру інформації та документації НАТО в Україні Джеймс Грін так прокоментував почуте:

"Насамперед Україна має чітко і абсолютно відверто визначити для себе, яка ситуація зараз є в державі щодо тих стандартів, які висуває НАТО стосовно країн-кандидатів. А слід зазначити, що стандарти НАТО дуже часто є саме міжнародними стандартами. Оскільки коли країни – члени НАТО обговорюють різні питання, як, наприклад, виборчий процес, то тут НАТО покладається на рекомендації ОБРЄ. А також , якщо якісь інші політичні питання розглядаються, то є копенгагенські критерії. Тобто, НАТО також залежить від міжнародних стандартів. І дуже важливо, щоб те, що робить права рука, аби підтримати хід демократичних реформ, не анулювала ліва рука", – додав Джеймс Грін, керівник Центру інформації та документації НАТО в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG