Доступність посилання

ТОП новини

Польський Щецін прибирають безробітні.


Володимир Павлів

Варшава, 16 квітня 2004 - У четвер у польському місті Щеціні розпочався нетрадиційний експеримент. Експеримент, який можна б назвати довготривалим «суботником» через те, що прибирання міських вулиць, площ та парків триватиме півроку, а здійснюватиме його бригада зі 120 безробітних.

Два державні управління польського міста Щеціна упродовж тривалого часу не давали собі ради із вирішенням своїх проблем. Управління доріг та міського транспорту ніяк не встигало із прибиранням міських вулиць, перш за все через те, що за пропоновані управлінням гроші не знаходилось достатньо охочих, як кажуть, махати мітлою.

Інше відомство – управління працевлаштування не могло впоратися зі зменшенням кількості людей, які стояли в черзі за роботою. І ось обидва управління вирішили поєднати свої зусилля задля корисної справи.

Управління доріг та міського транспорту погодилось працевлаштувати на півроку 120 безробітних, а управління працевлаштування відразу ж передало цю пропозицію відповідній кількості своїх клієнтів. Пропозиція, щиро кажучи, не надто приваблива, але така, що від неї безробітному важко відмовитись, оскільки той, хто відкине пропозицію управління працевлаштування, автоматично втрачає право на отримання фінансової допомоги по безробіттю і вилітає з так званої «біржі праці».

Таким чином на вулицях Щеціна у п’ятницю з’явилася невидана тут раніше кількість прибиральників – одразу сто двадцять осіб. Ця група прибиральників упродовж перших двох тижнів прибиратиме діловий та історичний центр міста, а вже потім окремими меншими бригадами розійдеться й по інших міських дільницях.

Щоб цей експеримент набув насправді суспільного характеру, до нього організатори намагаються залучити якнайбільшу кількість мешканців міста. Щеціняни, звичайно, не прибиратимуть вулиць, але можуть підказувати управлінню доріг, у котрих місцях, на їхню думку, потрібно обов’язково поприбирати. Спеціально для цього міська влада встановила так звану телефонну інформаційну лінію.

Організатори цієї акції не приховують, що хотіли б досягнути результату одразу у кількох різних сферах: по-перше, почистити місто, по-друге, допомогти безробітним, і, по-третє, привернути увагу мешканців міста до проблеми його забруднення і до того, що чистота міських вулиць – це заслуга не тільки тих, хто їх прибирає, але й тих, хто не смітить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG