Доступність посилання

ТОП новини

Експерти прогнозують різке зростання прямих іноземних інвестицій, але не в Україні.


Марія Щур

Прага, 16 квітня 2004 – Швидкі темпи економічного зростання в Китаї роблять цю країну найпривабливішою для іноземних інвесторів. Експерти прогнозують, що протягом наступних чотирьох років Китай разом з Індією та Сполученими Штатами будуть найбільшими магнітами для інвестицій. У Центральній та Східній Європі домінуватимуть Польща та Чеська Республіка. А тим часом Україна, темпи розвитку якої практично не відстають від китайських, залишається місцем лише для найсміливіших закордонних інвесторів. Чому це так?

Згідно з результатами опитування,яке провели аналітики Конференції з питань Торгівлі та Розвитку, організації, що працює під егідою ООН, експерти в різних частинах світу прогнозують покращення умов для закордонних інвестицій у найближчі роки. Як говорить директор організації Карл Сован, дослідження ясно свідчить про те, що країни посилюватимуть свої намагання щодо залучення іноземних інвестицій. Для цього вони відкриватимуть свої ринки, створюватимуть додаткові заохочення та виділятимуть пріоритетні сектори.

Найцікавішим для інвесторів залишатиметься Азійсько-тихоокеанський регіон, а в ньому Китай, Індія та Тайвань. Найбільших капіталовкладень слід очікувати у виробництво автомобілів, інших транспортних засобів та машинного обладнання. Також експерти очікують розвиток банківського сектору, туризму, транспортних перевезень та інших послуг, зокрема таких, що пов’язані з комп’ютерною індустрією. Серед розвинутих країн притягальними для інвесторів будуть Сполучені Штати та Велика Британія, дещо менше – Франція та Канада. В них також домінуватимуть інвестиції у виробництво транспортних засобів та сфері послуг.

У Центральній та Східній Європі пріоритет серед інвесторів матимуть Польща та Чеська Республіка. Експерти вважають, що вступ Центрально та Східноєвропейських країн до Європейського Союзу позитивно позначиться на кількості іноземних капіталовкладень. Менш привабливими залишаться країни далі на схід. Росія матиме таку ж інвестиційну привабливість, як і Румунія, яка посідає третє місце в регіоні. Аналітики очікують, що інвестиції підуть так само в транспорт, торгівлю та послуги, але найбільшу зацікавленість викликає харчова промисловість. Україна, яка не значиться серед інвестиційно найпривабливіших країн регіону, уже відчуває приплив інвестицій саме до цієї галузі.

Останньою серед великих інвесторів до України прийшла данська компанія “Chr Hansen”, яка минулого місяця відкрила своє київське представництво. Раніше в Україну інвестували такі лідери харчової промисловості, як “Heinz”, “Coca-Cola”, “Pepsico”, “Kraft Jacobs Suchard”. Харчова промисловість зростає в Україні швидкими темпами, на думку аналітиків передусім тому, що продукти харчування належать до тієї невеликої групи товарів, на які українцям вистачає грошей. За статистикою, вони витрачають від половини до 80% своїх доходів на харчі.

Інші галузі української економіки залишаються менш цікавими для інвесторів, головним чином тому, що вони не очікують прискорення реформ. Єдине, чого вони очікують зараз , так це великої нестабільності напередодні виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG