Доступність посилання

ТОП новини

“Демократія - це першочергове питання у відносинах США з Україною,” - вважає другий заступник держсекретаря Стівен Пайфер.


Сергій Куделя

Вашингтон, 16 квітня 2004 - Уряд США не цікавить ім’я переможця президентських виборів в Україні, а турбує лише спосіб проведення передвиборчої кампанії. Про це заявив другий заступник Державного Секретаря США Стівен Пайфер на зустрічі із представниками українських діаспорних організація, об’єднаних у коаліцію “Українська Дія”. Пайфер зазначив, що україніські ЗМІ необ’єктивна висвітлювали останній візит першого заступника держсекретаря Річарда Армітаджа. На його думку, вони наголошували на вдячності Вашингтону за підтримку України у стабілізації Іраку, і замовчували заяви Армітаджа стосовно необхідності проведення вільних виборів. Тому саме на питаннях демократії Пайфер зосередився у своєму виступі.

На початку зустрічі Стівен Пайфер окреслив те, що визначає довгострокову стратегію США щодо України: “Американське бачення України передбачає існування стабільної, незалежної, демократичної держави із сильною ринковою економікою та тіснішими відносинами із Європою та євроатлантичними інститутами. Така Україна сприятиме реалізації інших американських інтересів та формуванню стабільної та безпечної Європи. Але зараз ми зосререджені на питанні розвитку демократії в Україні. І в останні чотири-п’ять місяців ми постійно наголошували у спілкуванні із представникми української влади, що жодне інше питання не матиме такого впливу на українсько-американські відносини, як хід передвиборчої кампанії”.

Водночас Пайфер запевнив присутніх, що США ніколи не ігноруватимуть пробеми із демократією в Україні лише через те, що українські війська увійшли до складу сил коаліції в Іраку. За його словами, усі американські урядовці, які відвідають Україну напередодні виборів, сконцентруються у своїх виступах на необхідності дотримання нею демократчиних стандартів у проведенні виборчої кампанії. Як заначив Пайфер, уряд США готовий використати усі важелі впливу на ситуацію в Україні, включно із фінансовими:

“Ми вкладаємо в Україну фінансові ресурси. Приблизно 30% допомоги, яку ми надаємо в рамках Акту підтримки свободи, надходить програмам ,спрямованим на розвиток демократії. Ми вирішували як у Києві, так і у Вашингтоні, скільки буде надаватися фінансів на виборчу кампанію, на моніторинг, на підтримку незалежних ЗМІ. Чи ми робимо достатньо? Ми впевнені, що з точки зору ресурсів ми розподілили ресурси ефективно на найбільш важливі цілі”.

У відповідь на запитання радіо “Свобода” Пайфер також роз’яснив позицію США щодо обставин смерті українського оператора Тараса Процюка минулого року у Багдаді: “Ми співчуваємо родині, однак рішення про надання їй фінансової компенсації не було ухвалене. Важливо розуміти контекст ситуації. Журналісти, які були у Багдаді у той час, зробили свідомий вибір перебувати на місці військових дій. І нам важко зрозуміти спроби перекласти на нас відповідальність за його смерть. І я думаю, що необхідно взяти до уваги важкі умови, за яких діяли у той день американські військова у Багдаді” . Ірак, за словами Пайфера, залишається першим питанням на порядку денному зовнішньої політики США. І американський уряд сподівається, що дружні до США політичні сили в Україні врахують, наскільки важливим для Америки є це питання. Пайфер зазначив, що наголошував на цьому під час зустрічей як із представниками української влади, так і із представниками опозиції. Однак, надання українським компаніям контрактів на відбудову Іраку, за визнанням Пайфера, буде залежати виключно від комерційної привабливості їхнього тендеру. На процес відбору контрактів американський уряд не має жодного впливу, наголосив він. Вже за півтори тижні Стівен Пайфер планує відвідати Києв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG