Доступність посилання

ТОП новини

Арешти польських прикордонників на кордоні з Україною.


Володимир Павлів

Варшава, 20 квітня 2004 - У Польщі тривають арешти прикордонників, котрих минулого тижня було затримано за підозрою у корупції. Нагадаємо, що наприкінці минулого тижня внутрішні служби Прикордонної охорони затримали 23 прикордонники, котрі несли службу на перехідному пункті у селі Корчовій. Всіх їх разом із доказами корупційних дій внутрішня cлужба Прикордонної охорони передала прокуратурі у місті Жешуві. Прокуратура, поступово знайомлячись з доказами, видає накази про тимчасовий арешт. На сьогодні за ґратами перебуває вже 16 із 23 затриманих польських прикордонників.

Підозру внутрішніх служб польської Прикордонної охорони виклико те, що частина з їхніх колег із перехідного пункту в Корчовій жила, як кажуть, не на зарплату. Будували будинки, купували автомобілі та інші дорогі речі, вартість котрих значно перевищувала заробітки пересічного прикордонника. Співробітники внутрішніх служб упродовж якогось часу таємно спостерігали за підозрілими службовцями, а також підслуховували їх та через підставних осіб, вручали їм так звані контрольовані хабарі. Сигналом до дії для оперативників стали величезні черги, котрі на передодні великодніх свят утворилися на цьому та й інших прикордонних пунктах польсько-українського кордону.

Рівень проблеми можна собі уявити, якщо взяти до уваги факт, що 23 прикордонники, яких затримали минулого тижня, становлять більш, ніж третину всього особового складу цього прикордонного переходу. І як твердить представник місцевої прокуратури , це ще не все.

Говорить представник прокуратури: “Ми розглядаємо можливість тимчасового арешту ще певної кількості осіб”.

Оперативники та слідчі органи звинувачують затриманих прикордонників у тому, що за перші три місяці цього року кожен з них отримував хабарі розміром від кількох сотень до двадцяти п’яти тисяч американських доларів. Хабарі, за даними прокуратури, давали в основному громадяни України, котрі хотіли уникнути або детальних перевірок їхнього багажу, або відповідності паспорта та особи, що його пред’являла, або звірки прізвища українського подорожнього зі списками тих, кого розшукує поліція чи міліція.

Усунення від службових обов’язків такої значної кількості прикордонників, за твердженнями керівників прикордонних служб, не погіршить ситуації на самому прикордонному пункті. Адже майже щодня на східний кордон Польщі переводять все нових працівників прикордонних служб із західного кордону Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG