Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати знімають санкції з Лівії, “Shell” виправдовується за обман інвесторів.


Марія Щур

Прага, 20 квітня 2004 – Сполучені Штати планують цього тижня зняти економічні санкції з Лівії та відкрити доступ своїм компаніям на лівійський нафтовий ринок. Тим часом одна з найбільших нафтових компаній світу “Royal Dutch/Shell” виправдовується за те, що два роки тому вона обманула своїх інвесторів, назвавши вищу цифру своїх резервів нафти і газу.

Рішення США скасувати економічні санкції проти Лівії, про яке мають оголосити найближчими днями, було обіцяне та очікуване. Адже Лівія погодилася припинити свої спроби створити зброю масового знищення. Також вона виплатила величезні компенсації родичам жертв пасажирів американського літака, який понад 15 років тому вибухнув у небі над британським містечком Локербі. За кожного із 270 загиблих у цій катастрофі, організацію якої приписують лівійським спецслужбам, родичі отримали по 10 мільйонів доларів.

Очікується, що офіційно про своє рішення США оголосять у середу. Одночасно вони мають зняти Лівію з акту про санкції Іран-Лівія, який передбачав покарання для закордонних компаній, які інвестують у цих країнах. Американські санкції призвели до застою країни, і їх зняття було головним пріоритетом лівійського лідера Моаммара Кадаффі. Однак США поки що не ухвалюють рішення, яке б остаточно повернуло Лівію до світової спільноти – Лівія залишиться у списку країн, що надають допомогу терористам. Це рішення буде відкладене, очевидно, до закінчення передвиборчої кампанії у США.

Тим часом керівництво британсько-голландської компанії “Royal Dutch/Shell” повідомило, що воно знало про те, що компанія протягом майже двох років заявляла набагато вищі резерви нафти і газу ще до того, як цю інформацію було оприлюднено у понеділок. Приписки сягнули майже третини справжньої цифри резервів. Компанія пояснює цей інцидент «людським фактором», а не структурними проблемами.” Royal Dutch/Shell” опублікувала електронне листування двох членів правління компанії, які вели між собою війну навколо питання резервів. Ïх обох уже було звільнено з компанії минулого місяця.

Улюбленець інвесторів енергетичний гігант уже тричі цього року мусив зменшувати цифру своїх розвіданих резервів, а очікувані прибутки скоротилися на 100 мільйонів доларів. Рейтингові агентства відреагували на події зниженням кредитного рейтингу компанії, а ринки - падінням ціни на її акції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG