Доступність посилання

ТОП новини

Колишнiй охоронець сербського прем’єра Зорана Джинджича перед судом ствердив, що в голову уряду стрiляли двi особи. А полiцейський, котрий в замаху зазнав важких поранень, спростував твердження прокуратури, згiдно з яким прем’єра вбив пiдполковник спецполiцiї Звездан Йованович.


Михайло Рамач

Белград, 20 квiтня 2004 – Прем’єр-міністра Сербії Зорана Джинджича вбили 12 березня минулого року. Його спiвробiтники вiдразу заявили, що замах органiзував столичний картель наркодилерiв, очолюваний колишнiм командувачем елiтного Пiдроздiлу спецполiцiї Милорадом Луковичем Легiєю. Слiдство встановило, що в прем’єра стрiляв пiдполковник спецполiцiї Звездан Йованович. Під час замаху був важкопоранений Милан Веруович, особистий охоронець прем’єра. Слiдчi допитували Веруовича ,як тільки вiн видужав. Та й це було на його особисту вимогу. На думку слiдчих, особа, яка зазнала шоку внаслiдок поранення, неспроможна пам’ятати подробицi.

Веруович тим часом детально розповiдав журналiстам про драматичнi секунди на подвiр’ї будинку Кабiнету мiнiстрiв. Вiн каже, що полiцейський з його досвiдом не може помилитися щодо кiлькостi пострiлiв. Та ще одне: Веруович спростовує твердження прокуратури й щодо мiсця, в якому перебував Джинджич на момент пострілів. За словами охоронця, стрiляла ще одна особа.

Сербська полiцiя вiд березня минулого року марно розшукує лiдера та вiсьмох членiв злочинного угруповання, котре звинувачують у скоєннi змаху. А процес над тими обвинуваченими, котрих вдалося заарештували, розпочався у груднi у спецiальному суді у Белградi. Окремi сербськi оглядачi висловлюють сумнiви щодо офiцiйної версiї й висловлюють низку ймовiрних та неймовiрних припущень. Вони найчастіше зводяться до того, що йшлося про широку змову та, що певні кола прагнуть перекинути всю вину на безпосередніх виконавців.

Якби там не було, вбивство Зорана Джинджича ще довго залишатиметься загадковим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG