Доступність посилання

ТОП новини

ІСД готовий купити Гуту Ченстохова навіть зі штрафом.


Володимир Павлів

Варшава, 21 квітня 2004 - У Польщі не вщухають емоції навколо приватизації металургійного заводу - Гута Ченстохова. У вівторок у Сеймі міністр держмайна Польщі Збігнєв Канєвський заявив журналістам, що очікувана на середину квітня відповідь у цій справі Європейської Комісії ще не надійшла. Європейська Комісія перевіряє, чи при реструктуризації Гути Ченстохова не була порушена заборона про використання допомоги з держ-бюджету. Якщо Брюссель висловить негативну оцінку, то власникам Гути Ченстохова доведеться заплатити чималий штраф. Індустріальний Союз Донбасу, котрий на першому етапі програв змагання за право на приватизацію цього підприємства, днями зробив заяву, що готовий заплатити імовірний європейський штраф, якщо Союз буде допущений до приватизаційних переговорів знову.

Нагадаємо, що 22 лютого цього року у конкурсі на приватизацію Гути Ченстохова, британсько-індійський концерн LNM переміг Індустріальний Союз Донбасу. LNM отримав право до 31 березня провадити ексклюзивні переговори про умови приватизації зі власником цього металургійного заводу – польським міністерством держмайна. Однак 29-го березня польський уряд на невизначений термін “заморозив” приватизацію Гути Ченстохова до з”ясування певних моментів правового характеру. Йдеться про те, що у Європейської Комісії виникла підозра, що при реструктуризації цього підприємства було використано допомогу держави. У випадку країни-кандидата до ЄС таку допомогу не можна надавати без згоди Брюсселя. Якщо чиновники з Єврокомісії виявлять, що порушення все ж відбулося, то на Польщу може бути накладено чималий штраф, а результат приватизаційного конкурсу може бути відмінено.

Якщо це станеться, то Індустріальний Союз Донбасу готовий взяти на себе покриття цього штрафу і готовий знову приступити до переговорів про приватизацію Гути Ченстохова. Чи це в дійсності означає, що для ІСД з”явився шанс все-таки стати інвестором Гути Ченстохова?

Говорить Костянтин Литвинов,представник ІСД у Польщі: “Я думаю, що є. На сьогодні ця наша заява зняла вже останній бар’єр. Тому що питання публічної допомоги, оскільки ми декларували, що беремо його на себе...Так що з нашої точки зору нічого абсолютно не перешкоджає, щоб допустити ІСД до ексклюзивних переговорів.”

Польський міністр держмайна не міг дати відповіді на запитання, коли можна очікувати відповіді від Європейської Комісії. Але експерти схильні вважати, що відповіді з Брюсселя не буде щонайменше до 2 травня, коли сьогоднішній польський уряд піде у відставку. А вже після цього розмови про приватизацію Гути Ченстохова у Варшаві доведеться вести із зовсім іншими людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG