Доступність посилання

ТОП новини

Басра: загинули щонайменше 68 осіб.


Михайло Мигалисько

Прага, 21 квітня 2004 – У середу в іракському місті Басрі внаслідок вибухів біля чотирьох поліцейських дільниць загинули щонайменше 68 осіб. Понад 100 осіб поранені у нападах, які, згідно з повідомленнями з місця подій, скоїли терористи-смертники. Усі вибухи пролунали майже одночасно.

Ваел Абдел-Афеез, мер міста Басри, сказав журналістам, що більшість загиблих і поранених - це поліцейські та цивільні особи , серед них є понад дванадцять школярів. А недавно призначений міністр внутрішніх справ Іраку Самід Сумайді повідомив, що напади скоїли терористи.

«Сьогодні скоєний ще один злочин, ще одне масове вбивство. Терористи знищили ще одну групу невинних людей, невинних дітей. Цим вони додали ще одну перемогу до омріяних ними перемог, які однак, суперечать іракській мрії створення вільної, стабільної демократичної країни», - заявив іракський урядовий представник, на думку якого сьогоднішні теракти є подібними до тих, котрі мали місце в Ірбілі та Кербелі. Американські офіційні особи раніше заявили, що до терактів 2-го березня в Кербелі та Багдаді, внаслідок яких загинули понад 180 осіб, був причетний йорданський терорист Абу Мусаб аль-Заркаві. А екстремістське угруповання “Ансар Аль-Іслам” обвинувачують у скоєнні терактів 1-го лютого у північно-іракському місті Ірбілі, де тоді загинули 109 осіб.

Південно-іракське місто Басра, більшість мешканців у якому становлять шиїти, входить до британського сектору. Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер, засудивши сьогоднішні теракти ,заявив, що екстремістські бойовики в Іраку «у нестямі , тому що вони нападають на найменш захищених людей». А міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро у Лондоні наголосив на тому, що причетні до сьогоднішніх нападів у Басрі «не мають найменшої пошани до життя своїх співвітчизників- мусульман».

«Деякі повстанці намагаються зірвати передачу суверенних повноважень іракському народові», - заявив британський міністр закордонних справ.

Тим часом у Багдаді голова американської адміністрації Іраку Пол Бремер вважає, що аналогічні ускладнення матимуть місце й після передачі суверенітету іракцям:

«Ці загрози не зникнуть 30-го червня, коли в Іраку буде сформована суверенна влада. Вони залишаться. А іракські сили безпеки протягом наступних місяців відіграватимуть щораз важливішу роль в обороні Іраку, хоча ми визнаємо, що вони не зможуть самі зробити це на усій території Іраку».

Як зазначив американський представник, «30-го червня закінчиться окупація, а коаліційні сили в партнерстві з іракським народом та його силами безпеки будуть захищати Ірак проти існуючих загроз».

Тим часом сьогодні знову мали місце перестрілки між бойовиками та американськими морськими піхотинцями довкола міста Ель-Фалуджі. Лише учора сторони у конфлікті ухвалили протокол про припинення ворожнечі у цьому сунітському місті. Напруження триває й у шиїтському місті Ен-Наджафі, де переховується іракський екстремістський вождь Муктада ас-Садр та кілька тисяч бойовиків його армії.

Міністр оборони Сполучених Штатів Дональд Рамсфельд заявив, що перемир’я із сунітами в місті Ель-Фалуджі не може бути тривалим – прибічники Саддама Хусейна не повинні контролювати навіть частини міста.

У Ен-Наджафі американські війська збираються відійти на декілька кілометрів, щоб посередники змогли продовжити мирні переговори з прибічниками радикального лідера шиїтів Моктади ас-Садра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG