Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина не змінить своєї політики щодо тероризму.


Василь Плоскіна

Угорщина, 22 квітня 2004 – У середу міністр закордонних справ Угорщини Ласло Ковач зустрічався у Вашингтоні з Кондолізою Райз. Він запевнив радника американського президента з питань національної безпеки, що Сполучені Штати можуть розраховувати на Угорщину в боротьбі проти міжнародного тероризму.

Кондоліза Райз високо оцінила союзницьку роль Угорщини в стабілізаційних процесах на території Іраку, зокрема, її позицію у військових питаннях. Серед іншого партнери обговорили також можливість офіційного візиту угорського прем’єра Петера Меддьєші до США у липні поточного року. У перебігу вашингтонського візиту угорського міністра запланована й зустріч із держсекретарем Коліном Пауелом.

Між іншим напередодні поїздки Ласла Ковача за океан відбулося закрите засідання парламентського комітету з питань національної безпеки. Справа в тому, що днями стан ( синонім до слова “табір”, - для літредактора) військовослужбовців зі складу міжнаціональних сил в іракському місті Гіллах був обстріляний з гранатометів. У цьому військовому таборі перебуває також угорський батальйон із 300-от осіб. Ніхто з угорських вояків не постраждав. Однак взимку внаслідок вибуху саморобної бомби зазнали поранень, у тому числі й важких, кілька військових з Угорщини. На це а також загальне погіршення ситуації в Іраку часто посилається угорська опозиція, апелюючи до парламенту. Наприклад, депутати Угорського демократичного форуму рішуче наполягають на виведенні угорського контингенту з Іраку, як це роблять, скажімо, уряди Іспанії та Гондурасу.

Тим не менше на останньому закритому засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки міністр оборони Угорщини Ференц Югас заявив, що гранатометний обстріл у Гілаху не вплине на позицію угорського командування. Солдати з Угорщини і далі залишатимуться в Іраку, заявив міністр.

Табір міжнаціональних сил у цьому іракському місті вважають одним із найбезпечніших військових укріплень. Крім того, за даними розвідки, останній напад був спрямований не проти угорських солдат, адже крім них у цьому стані налічують до 2000 військових з різних країн. На початку поточного тижня іракські повстанці випустили по табору кілька гранат, котрі не завдали жодної шкоди миротворцям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG