Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Сергія Куницина у відставку не йде.


Володимир Притула

Симферополь, 21 квітня 2004 - У середу кримська організація партії “Російський блок” виступила із різкою критикою глави кримського уряду Сергія Куницина, а один із лідерів російських націоналістів у Криму депутат місцевого парламенту Олександр Черноморов на сесії закликав колег-депутатів відправити Раду міністрів АРК у відставку. Голова Верховної Ради автономії Борис Дейч відмовився включити це питання у порядок денний сесії кримського парламенту, однак представники “Російського блоку” кажуть, що і далі наполягатимуть на відставці Сергія Куницина.

У заяві “Російського блоку”, поширеній перед сесією кримського парламенту, яка відновила свою роботу в середу, Сергій Куницин звинувачується у змові з лідерами Меджлісу і персональній відповідальності за міжнаціональне протистояння в Криму, яке “може призвести до найтрагічніших наслідків”.

Автори заяви вважають, що затягування з відставкою пана Куницина з посади прем’єра загрожує подальшою дискредитацією влади в Криму, що призведе до погіршення ситуації в автономії, і малюють “зловісний план української опозиції”.

За нею, Меджлісу, якого підтримує Сергій Куницин, відведена роль “детонатора”. У потрібний час Меджліс має підірвати ситуацію в Криму, а потім, у момент найвищого сплеску міжнаціонального протистояння до Криму прибуде певна особа з блоку Віктора Ющенка і виступить в ролі “миротворця”, слово якого для Меджлісу – закон, мовиться у заяві “Російського блоку”.

На жаль, його лідер Олександр Черноморов після того, як спікер Борис Дейч відмовився включати його пропозицію з питанням про відставку Сергія Куницина у порядок денний сесії, покинув залу засідань, тож записати його коментар не вдалося. Зате голова Верховної Ради АРК в інтерв’ю для радіо “Свобода” заявив про недоцільність і провокаційність навіть самої постановки цього питання.

Борис Дейч: “Відставка прем’єр-міністра Сергія Володимировича Куницина сьогодні є нереальною. Комусь це просто вигідно, але це не означає, що Верховна Рада Криму піде на задоволення амбіцій тих, кому це хочеться”.

Один із лідерів Меджлісу Ільмі Умеров каже, що депутати Верховної Ради автономії з-поміж кримських татар зараз не підтримають відставки Сергія Куницина, однак і в них, і у членів Меджлісу є чимало претензій до кримського прем’єра. Ільмі Умеров: “Якщо говорити про співпрацю Куницина з Меджлісом, то члени останнього висувають прем’єру багато претензій, говорять, що він веде недостатню роботу і не виконує ті чи інші доручення Президента щодо розв’язання кримськотатарських проблем. Але суть у тому, що останнім часом виникла тенденція, коли Російська громада Криму і Російський блок роблять пусті популістські заяви, і сьогодні вони зібрали перед Верховною Радою якусь кількість людей, а тут їхній представник мав цю заяву озвучити, не більше цього”.

Сам Сергій Куницин сьогодні на сесію не прийшов, а в урядовій прес-службі повідомили, що він не сприймає серйозно вимоги “Російського блоку”. Тим часом місцеві спостерігачі вважають,що вимога проросійських депутатів кримського парламенту є своєрідним попередження для кримського прем’єра, особливо зважаючи на налагодження політичного альянсу “Російського блоку” із кримськими комуністами, лідер яких тісно контактує із соціал-демократичним керівництвом Президентської Адміністрації.
XS
SM
MD
LG