Доступність посилання

ТОП новини

Нелегальна торгівля людськими органами стає серйозною проблемою для України, вважає член ПАРЄ Вермот-Манґольд.


Надія Кандиба

Німеччина, 20 квітня 2004 - Скандали навколо торгівлі людьми та людьскими органами в Україні набуває дедалі більшого розголосу за її межами. Член Парламентської асамблеї Ради Європи, депутат парламенту Швейцарії Рут-Ґабі Вермот-Манґольд закликала українське керівництво провести ретельне розслідування вчинених злочинів. Розповідає Надія Кандиба:

Передусім йдеться про інцидент в одній із харківських лікарень, що стався ще два роки тому: жінці після пологів повідомили, що її немовля померло; однак матері так і не показали тіла дитини. Цим випадком спочатку зацікавилася Загальноукраїнська федерація багатодітних родин, а згодом і депутат Європарламенту від Німеччини Ґабріеле Штаунер, яка, в свою чергу, проінформувала також Європейську комісію з прав людини. Цей випадок привернув увагу і члена Парламентської Асамблеї Ради Європи, депутата парламенту Швейцарії Рут-Ґабі Вермот-Манґольд.

“Ми не хочемо повторювати роботу, яку вже провела Ґабріеле Штаунер, а хотіли б поширити вимоги щодо проведення ретельних розслідувань у справі зникнення немовлят також на випадки торгівлі людьми”, - сказала Вермот-Манґольд. Депутат повідомила, що має намір підняти це питання під час чергової сесії ПАРЄ, яка відбудеться наприкінці квітня в Стразбурзі, і скоординувати свої дії з депутатом Європарламенту Штаунер. Останнім часом експерти говорять про зростання у країнах СНД кількості випадків нелегальної торгівлі людьми та людськими органами. Вермот-Манґольд розповіла, що в сусідній з Україною Молдові чимало молодих людей, аби вибратися з економічної скрути, добровільно погоджуються віддавати свої нирки, які потім у Туреччині нелегально трансплантуються багатим хворим, що приїздять на операцію також із Західної Європи.

“Люди з бідних країн перетворюються на склад запчастин для багатого Заходу”, - вважає Вермот-Манґольд. Тому, на її думку, цю тему важливо також порушувати й на Заході. Боротися ж з тими, хто нелегально торгує людьми та людськими органами, в країнах, звідки походять жертви, слід передусім за допомогою суворих законів та потужної держави, яка б відхиляла будь-який вид корупції, зазначила член ПАРЄ від Швейцарії Вермот-Манґольд. Депутат висловила жаль у зв”язку з тим, що в Молдові та Україні поки що робиться занадто мало в цьому напрямку. За даними Загальноукраїнської федерації багатодітних родин, в період від 2001-го до 2003-го років за загадкових обставин в Україні зникло близько 300 немовлят. Водночас на національному рівні було порушено тільки три кримінальні справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG