Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Суд над Павлом Лазаренком у США триває. Олександр Гравець: Юлія Тимошенко не «відстібала» грошей партнерові й переступала через непотрібних.</font>


Джастін Кейн

Аудіозапис:

Сан Франциско, 21 квітня 2004 – На судовому процесі над колишнім прем’єр-міністром України Павлом Лазаренком у США 19 квітня слухали свідчення Олександра Гравця, колишнього ділового партнера Юлії та Олександра Тимошенків. Це був перший свідок після невеликої перерви по п’яти днях допитів колишнього Лазаренкового партнера Петра Кириченка.

Після того, як Гравець залишив компанію «Єдині енергетичні системи України», засновану ним разом із Тимошенками 1998 року, він зустрівся з Юлією Тимошенко в одному з готелів Тель- Авіва в Ізраїлі й запитав : що то за чутки такі ходять, ніби на контрольовані Лазаренком рахунки надійшло від фірми “Somolli Enterprises” 78 мільйонів доларів? “Якщо маєш стільки вільних грошей, то чому не поділишся, не “відстібнеш” трішки? Ми ж були партнерами. Якщо це прибуток, то я маю отримати свою частку. А вона мені відповіла, що то була оплата за товар», – розповів Гравець (нині мешканець Канади) у свідченні, відеозапис якого показали в суді.

Гравець вчився в Дніпропетровському сільськогосподарському інституті (нині державному аграрному університеті) на кілька років пізніше від Лазаренка. Він повідомив, що сам особисто не знав про жодні виплати Лазаренкові. Відмежувавшись від Лазаренкової політики, Гравець шанобливо висловився про попередні досягнення колишнього прем’єра, назвав його «дуже ерудованим менеджером» і нагадав, що він був наймолодшим головою найкращого в Україні колгоспу імені Калініна.

Подружжя Тимошенків і Гравець заприятелювали 1987 року, коли «стріляли» одне в одного цигарки, поки робили ремонт у житловому будинку в Дніпропетровську, де вони жили. Через чотири роки трійця заснувала торговельну компанію «Куб», яка згодом перетворилася на «ЄЕСУ».

Протягом свого спільного бізнесу вони також започаткували газету, телеканал і радіостанцію. Але їхні спроби в царині засобів інформації провалилися з наближенням виборів 1998 року, посвідчив Гравець: «Вас же ж просто всього позбавляли, вам казали, що певні, розумієте, речі, певні статті не мають бути надруковані».

Провал цих спроб у пресі й відхід Гравця з «ЄЕСУ» стали провісником погіршення його давніх дружніх взаємин із Юлією Тимошенко, неохоче заявив Гравець у своєму відеозапису.

«Я не довіряю цій жінці. Я не бачив жодних документів, а її словам я не вірю, – заявив Гравець. – А крім того, я знаю: через усіх, хто їй не потрібен, вона переступає й іде далі».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG