Доступність посилання

ТОП новини

Посольство США в Україні висловило стурбованість виборами мера в Мукачевому, де "за всіма ознаками відбулася явна підтасовка результатів голосування".


Сергій Кисельов

Київ, 22 квітня 2004 року.

"США глибоко стурбовані тим, як проведені вибори у Мукачевому. За всіма ознаками , відбулася явна підтасовка результатів голосування".

Цими словами починається заява посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, яку було розповсюджено у четвер під час відео-прес-конференції, яку давала з Вашингтону заступник Державного секретаря США з питань європейської та євразійської політики Елізабет Джоунс.

"Надійшли повідомлення, які цілком заслуговують на довіру, зокрема з офісу ОБСЄ, з демократичних інституцій з прав людини, про численні серйозні порушення в процесі голосування та підрахунку голосів, а також про низку випадків застосування сили та залякування виборців і спостерігачів", – говориться далі в заяві.

Відповідаючи на запитання про ставлення США до ситуації з виборами мера Мукачевого, що на Закарпатті, заступник Держсекретаря Сполучених Штатів Елізабет Джоунс сказала:

"Ми наполегливо проводимо думку про важливість вільних і відкритих виборів в Україні. Саме через це Держдепартамент США стурбований ситуацією, яка сталася в Мукачевому, й зловживаннями, що мали місце під час виборів мера міста. Саме тому надзвичайно важливим для лідерів України зрозуміти, що тільки через забезпечення вільних і відкритих виборів, через забезпечення демократичного шляху до виборів, які відбудуться в жовтні ,можна успішно здійснювати інтеграційні процеси до Європи та трансатлантичних структур".

Вона додала до цього, що США вітають повідомлення про наказ Президента Кучми провести повне розслідування обставин виборів у Мукачевому й закликають владу вжити необхідних заходів, аби волю виборців не було відкинуто за допомогою численних порушень.

Разом з тим Елізабет Джоунс від імені США подякувала Україні за Ірак:

"Останні два тижні були дуже складними, дуже проблематичними для всіх сил коаліції. Ми дуже пишаємося тим, що Україна є нашим партнером. Ми дуже втішені активною участю України в подіях останніх двох тижнів. Ми знаємо, що це було надзвичайно складно, і за це ми дуже вдячні Україні".

Заступник Держсекретаря США повідомила, що питання про те, що буде, якщо Україна виведе свої війська з Іраку, є суто гіпотетичним. За словами пані Джоунс, на сьогодні Україна заявила США, що вона має намір залишатися членом коаліції. Водночас рішення про внесок до коаліційних сил є національним суверенним рішенням. І якщо настане час, коли уряд України вирішить, що він хоче в інший спосіб брати участь у діях коаліції, то це буде зроблено після консультацій і з американськими політиками, і з американськими військовими.

Елізабет Джоунс також зазначила: те, що новий іспанський уряд приступив до виведення своїх миротворців із Іраку, для Сполучених Штатів не було несподіванкою. Несподіванкою став час, коли почалося це виведення. Тому зараз польове командування вивчає свої потреби, й виходячи з цього, буде вносити пропозиції щодо можливої заміни іспанського контингенту іншими миротворцями.

Заступник Держсекретаря США Елізабет Джоунс повідомила, що найближчими днями Київ має відвідати колишній посол США в Україні, а нині заступник Держсекретаря Сполучених Штатів у справах Європи та Євразії Стівен Пайфер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG