Доступність посилання

ТОП новини

Польських підприємців обкрадала міжнародна зграя шахраїв.


Володимир Павлів

Варшава, 23 квітня 2004 - У Польщі днями розкрито діяльність міжнародної групи шахраїв, котрі підступним способом виманювали від польських фірм гроші за міжнародні телефонні сполучення. Про це у четвер повідомив пресу представник відділення поліції Вєлькопольського воєводства, співробітникам котрого вдалося затримати двох учасників групи: 28-літню польку та 50-літнього німця. Однак, головний стержень злочинної групи, найімовірніше, у США, тому польська поліція у розкритті цього злочину співпрацює зі спец-службами Німеччини та американським FBI.

Весь злочинний прецедент шахраї збудували на експлуатації людських слабкостей і бажанні заощадити. Спочатку вони приходили до польських фірм, котрі мали фінансові проблеми, і пропонували їм встановити пристрій, котрий за порівняно невелику оплату перетворював телефонні дзвінки зі Сполучених Штатів на дзвінки зі стаціонарного телефона по даному населеному пунктові у Польщі. Теоретично це давало фірмі неймовірні заощадження. Але тільки теоретично , говорить речник Вєлькопольського відділення поліції Ярослав Шемерлюк.

Говорить Ярослав Шемерлюк: “Потім шахраї підступно забирали свої пристрої і тим самим наражали ті фірми на збитки порядку кількох сотень тисяч злотих. За нашими підрахунками, шахраї привласнили близько мільйона доларів”.

Друга частина шайхарйства полягала в тому, що одночасно з цим у Сполучених Штатах шахраї продавали телефонні картки, забезпечували дешевші дзвінки до Польщі. Дзвінки були дійсно дешевші, бо за них платила фірма у Польщі, сама того не усвідомлюючи. Адже коли підступні пристрої зникали з фірми, всі дзвінки знову йшли як міжнародні, але фірма ще довго цього не зауважувала і потрапляла у величезні борги щодо підприємства телекомунікації. Злочинний прецедент тривав до отримання першого рахунку. Після цього шахраї просто зникали і пропонували свої послуги в інших містах. За даними польської поліції, жертвами телефонних шахраїв стали фірми у Варшаві, Гданську, Гдині, Катовіцах та інших польських містах.

Таким чином жертвами шахрайства ставали бізнесмени у Польщі, а наживалися на цьому псевдо-бізнесмени у Америці і можливо інших країнах Європи. В яких саме, повинне встановити міжнародне слідство, котре проводять правоохоронні органи Польщі, США та ще низки європейських країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG