Доступність посилання

ТОП новини

Україна-Росія: кримська зустріч.


Володимир Притула

Симферополь, 22 квітня 2004 - Сьогодні в кримському курортному містечку Алушті розпочалася дводенна зустріч-діалог “Україна і Росія: стратегічне партнерство”, яку відкрили голова Верховної Ради України Володимир Литвин і голова Державної Думи Росії Борис Гризлов. У цьому заході завтра мають взяти участь і президенти двох держав.

Президент України прибув до Симферополя сьогодні зранку, тут він побував на будівництві української школи-гімназії, яке ведеться під його патронатом, і яку кримські урядовці планують назвати іменем Леоніда Кучми, а в Бахчисараї ознайомився з перебігом реконструкції Ханського палацу, відвідав ханське кладовище і Соколину вежу. У Симферополі президент відмовився спілкуватися із журналістами, повідомивши лише, що з Володимиром Путіним говоритиме “про життя”. А в Бахчисараї український Президент зробив кілька важливих заяв. Одна з них, про те, що Україна не має наміру ні відкликати своїх миротворців з Іраку, ні збільшувати там свій контингент, була очікувана. Інша ж викликала подив. Леонід Кучма назвав неконституційним рішення Національної ради України з телебачення і радіомовлення з рекомендаціями про обов''язкове мовлення на загальнонаціональних телерадіоканалах українською мовою.

Леонід Кучм: “Насамперед треба уважно прочитати це рішення, бо воно не має юридичної сили. Я так вважаю, тільки пропонується зробити. А по-друге, моя думка, що це рішення не відповідає Конституції, і воно повинно бути проведене згідно з діючою Конституцією, і я переконаний, що так воно і буде.”

Протягом останніх днів російські посадовці і політики різко критикували це рішення Нацради, зі спеціальною різкою реакцією виступила Державна Дума Росії, яка заявила, що таким чином Україна обмежує права російськомовного населення. Але ще у вівторок Міністерство закордонних справ України засудило такі заяви росіян.

Речник МЗС Маркіян Лубківський: “Ми не поділяємо такої стурбованості російської сторони. А дискусія, яка могла б з цього приводу розгорнутися у мовних питаннях, була б не на користь наших сусідів. Йдеться про те, що Україна втілює свою національну політику у мовному питанні. Зауважень з боку міжнародного співтовариства, з боку провідних інституцій, які відстежують ці питання до нас немає, і саме це є для нас критерієм розбудови нашої політики у мовному питанні".

Цілком вірогідно, що цю тему президенти двох держав обговорять сьогодні за вечерею на держдачі “Зоря” у Форосі. І російський президент оцінить таку зміну української позиції.

Завтра триватиме згадана зустріч-діалог “Україна-Росія: стратегічне партнерство”. Вона проходить в алуштинському пансіонаті “Море”, власником якого є один з російських банків. На ній головують Володимир Литвин і Борис Гризлов, а участь беруть українські і російські депутати, представники громадськості і бізнесу двох держав, які обговорюють двосторонні українсько-російські відносини в рамках ЄЕП у контексті майбутнього вступу обох держав до Світової організації торгівлі. Сьогодні Володимир Литвин сказав в Алушті, що формування ЄЕП не має перешкодити Україні в її стратегічному курсі на європейську інтеграцію і вступ до СОТ. Пана Гризлова більше турбувала російська мова в Україні. Як очікується, завтра до них приєднаються Леонід Кучма і Володимир Путін, які виступатимуть із спеціальними промовами. Також у п’ятницю в Лівадійському палаці український і російський президенти обміняються ратифікаційними грамотами міждержавних угод, ратифікованих днями парламентами України і Росії. Висока вірогідність присутності на цій події Віктора Януковича, тож місцеві журналісти вже жартують, що зустріч президентів стане лише тлом для початку передвиборчої кампанії українського прем’єра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG