Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина – новий східноєвропейський тигр.


Марія Щур

Прага, 27 квітня 2004 – На західному кордоні України у Словаччині, яка цього тижня стане східним форпостом Європейського Союзу, триває нова індустріалізація. До п’ятимільйонної країни, яка є однією з найбідніших серед країн-кандидатів, вишикувалися західні автомобілевиробники, компанії з виробництва побутової техніки, інші промислові гіганти з країн так званої «старої Європи», яких привабили низькі податки в комбінації з дешевою та якісною робочою силою.

Кореспондент британської газети "Times", який побував у Словаччині, описує, як біля старовинного містечка Трнава ударними темпами споруджується новий завод компанії “Peugeot”: всюди, куди не кинеш оком, лежать бетонні балки, в чаду диму та пилу їздять величезні вантажівки, а поруч з ними працюють будівельні крани. Через два роки на цьому місці з конвеєра заводу має сходити 300 тисяч автомобілів, призначених для експорту до західної Європи та інших частин світу. Для обслуговування цього та інших заводів в околиці буде створено 10 тисяч нових робочих місць. І місцеві мешканці, як говорить представник інвестиційної компанії, що допомагає з проектом, вітають іноземців, очікуючи, що незабаром їхнє життя зміниться на краще.

Незважаючи на те, що Словаччина є однією з найбідніших країн об’єднаної Європи ( а ,може, і завдяки цьому), вона викликає величезний інтерес у західних інвесторів. В країні уже працює завод компанії “Volkswagen”, який випускає 250 тисяч машин на рік. А минулого місяця словаки побили у конкурентній боротьбі своїх сусідів з Польщі та Угорщини і тепер чекають на прихід південнокорейської компанії “Hyundai”, яка обіцяє збудувати в Словаччині свій перший завод на території Європи. Очікується, що до 2007 року Словаччина випускатиме з конвеєра 850 тисяч автомобілів на рік і стане таким чином найбільшим автомобілевиробником у світі, якщо розкласти виробництво на душу населення.

Але автомобілі - це ще не все: компанія “Samsung” виробляє в Словаччині свої принтери та телевізори, “Whirlpool” виготовляє тут свої пральні машини. На думку американського часопису “Forbes”, нині Словаччина стала «інвестиційним раєм». З низькими податками та сміховинними, як на західні мірки, зарплатами, Словаччина заохочує більші інвестиції на душу населення, ніж Китай. Як говорить один із директорів компанії “Volkswagen” у Словаччині (компанія, до речі, виробляє третину словацького експорту), інвестори задоволені: «Тут дуже якісні працівники, політичний ризик у порівнянні з деякими сусідами мінімальний, дешевизна робочої сили ставить Словаччину на перше місце».

Західні ринкові аналітики прогнозують, що якщо так піде далі, то японські чи американські компанії вже і не розглядатимуть Західну Європу як можливе місце для інвестицій – вони йтимуть прямо до східноєвропейських країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG