Доступність посилання

ТОП новини

Референдум на Кіпрі.


Михайло Мигалисько

Прага, 26 квітня 2004 - Сподівання ООН та Євросоюзу щодо возз’єднання Кіпру не увінчалися успіхом. Греки - кіпріоти минулої суботи проголосували проти. Отож, після першого травня, коли десять нових держав офіційно вступають до Європейського Союзу, лише міжнародно визнана грецька частина Кіпру стане повноправним членом ЄС.

75% греків-кіпріотів відкинули план ООН у справі об’єднання Кіпру, який поділений уже з 1974 року, коли турецькі війська окупували північну частину цієї острівної країни. Згідно з аналізом експертів, греки-кіпріоти були невдоволені передусім тим, що план ООН не надавав достатніх гарантій безпеки громад та чітко не визначив термінів виведення турецького контингенту з острова, також у документі відсутній механізм запровадження у життя плану об’єднання Кіпру.

З іншого боку, як не парадоксально, але 65 % турків-кіпріотів голосували за об’єднання острова і це попри те, що ще донедавна їхній лідер Рауф Денкташ виступав проти референдуму ООН. «Втрачено винятковий та історичний шанс вирішити проблеми Кіпру», - заявив зразу після оприлюднення результатів референдуму спеціальний посланник ООН Алваро де Ското і додав, що «Кіпр залишиться мілітаризованим і поділеним у момент його вступу до ЄС». А, мабуть, найкритичніше висловися у понеділок комісар ЄС у справах розширення Ґунтер Фергойґен, який заявив, що греки-кіпріоти «зрадили». На думку Пітера Зевракіса, експерта з Центру Європейської Інтеграції при Боннському університеті, такі заяви високопоставленого європейського службовця не є доцільними, зокрема, в теперішній час: «Я хочу звернути увагу на те, що для ЄС існує велика проблема, адже лише Республіка Кіпр, тобто грецький сектор острова, має право виступати в інтересах цілого Кіпру. Тобто, допомога ЄС турецькому сектору не може пройти без згоди Республіки Кіпр».

Це питання у понеділок у Люксембурзі уже обговорювали міністри закордонних справ держав ЄС. Вони пообіцяли надати допомогу у сумі понад 300 мільйонів доларів для турецького сектору Кіпру, влада якого, підтримувана контингентом турецьких військ, не має міжнародного визнання. У проекті заяви міністри закордонних справ держав ЄС зобов’язуються «посприяти економічному розвиткові турецько-кіпрської громади, яка висловила чітке бажання свого майбутнього в Європейському Союзі». Однак, як сказав один дипломат агентству “Ассошіейтед Пресс”, дискусії тепер зосереджені над тим, як реалізувати цей план підтримки й при цьому уникнути того, щоб де-факто не визнати влади в турецько-кіпрському секторі. Зрештою, з першого травня кордон поділеного Кіпру стане зовнішнім кордоном розширеного Європейського союзу, а турецько-кіпрська частина буде окупованою землею ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG