Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль: світовий вимір.


Богдана Костюк

Київ, 26 квітня 2004 року.

26-го квітня з нагоди 18-тоі річниці Чорнобильської катастрофи генеральний секретар ООН Кофі АННАН закликав світову спільноту допомогти жертвам аварії, нагадавши, що то була “найбільш жахлива ядерна катастрофа” в історії людства. Нині ООН опікується дванадцятьма Чорнобильськими проектами. Адже тисячі людей були змушені кинути домівки, шукати засобів для виживання у нових місцях. Тисячі осіб померли унаслідок ураження радіацією. Десятки тисяч людей живуть із постійним психологічним стресом. Допомогти цим людям ООН закликає світову спільноту. Керівництво ж Організації Об”єднаних Націй підтверджує намір і надалі здійснювати в Україні міжнародні Чорнобильські проекти.

Міжнародні Чорнобильські проекти мають бути зорієнтовані на конкретні “больові точки” : медичну і гуманітарну допомогу постраждалим унаслідок аварії, реконструкцію об”єкту “Укриття”, наукові дослідження у зоні відчуження тощо. За такими принципами, за словами голови місії ООН в Україні Дагласа Гарднера, будуть працювати чорнобильські програми, які здійснюються під патронатом Організації Об”єднаних Націй, МАГАТЕ, Світового банку. Адже, стверджує пан Гарднер:

“Україна має можливість працювати над подоланням наслідків трагедії, надавати за сприяння міжнародної спільноти допомогу тим, хто постраждав унаслідок аварії. А з другого боку, Україна повинна нагадувати світові про Чорнобиль, про мільйони людей, чиї життя змінились унаслідок аварії, про жертви Чорнобиля. Українська влада і ЗМІ мають бути відвертими і чесними перед своїми співгромадянами і світом”.

ООН вкладає понад шість мільйонів доларів США у проекти, спрямовані на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Здійснення нового проекту, розпочатого тиждень тому під егідою місії ООН та Посольства Канади в Україні, передбачає розвиток місцевого самоврядування у місцях, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Керівник Агентства Канади з міжнародного розвитку Жан-Марк Матів”є вважає, що Україна потребує внутрішнього розвитку: можна давати мільйони доларів для впровадження міжнародних проектів, але допоки центральна влада не передасть ініціативу місцевим громадам, кошти зникатимуть, а жертви Чорнобиля страждатимуть.

Тим часом в Україні лунає критика на адресу міжнародних проектів з боку громадськості, яка здійснює моніторинг Чорнобильських проблем. Наслідки аварії на ЧАЕС мінімізуються, надані світовою спільнотою кошти розбазарюються. Голова Фонду спасіння дітей України від Чорнобильської катастрофи Наталя Преображенська каже:

“Зараз є люди, вони досі є представниками СРСР, а не України у міжнародних інституціях, зокрема, в ООН. Тому і другий звіт ООН щодо наслідків Чорнобильської катастрофи цинічно відкинув справжні наслідки її. У самій Україні комусь дуже заважають проблеми, пов”язані з необхідністю приділяти належну увагу постраждалим”.

Зі свого боку, експерт міжнародних чорнобильських програм професор Володимир Шевченко в інтерв”ю для РС зазначив, що і через 18 років після Чорнобильської катастрофи на офіційному рівні продовжуються применшення наслідків радіаційного опромінення населення:

“За статистичними даними Міністерства охорони здоров”я, у період з 1991 по 2002 роки показник смертності серед потерпілих зріс з 6, 5 до 15 випадків на тисячу населення. А у ліквідаторів аварії збільшився у чотири рази. Значно зросли рівні захворюваності дітей: на новоутворення – у 7 разів, на хвороби крові – утричі. Зрозуміло, що такі тенденції зберігаються і надалі в Україні і Білорусії, зважаючи на неадекватні обсяги матеріальної та медичної допомоги потерпілим”.

А потерпілих, за даними українських науковців, у державі понад три мільйони осіб, з них третина - діти. Наводяться й інші цифри. Тому фахівці ООН та МАГАТЕ мають намір навести лад у статистиці, для чого проведуть дослідження усіх наявних даних і зберуть форум за участю України, Росії і Білорусії, щоб з”ясувати точну ситуацію у регіонах, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG