Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі зустрічають розширення Євросоюзу скандалами та арештами.


Юрій Свірко

Мінськ, 28 квітня 2004 - Учора посли європейських країн у Мінську оголосили, що їм не дозволяють провести урочистості з нагоди розширення Євросоюзу, яке відбудеться 1-го травня. Білоруська влада позбавила європейців можливості орендували приміщення державного цирку, куди вже запросили майже 2 тисячі осіб. Учора також стало відомо, що заарештовано колишнього посла Білорусі в Латвії Михайла Маринича, якого звинуватили в крадіжці секретних документів.

А вже сьогодні, у Страсбурзі Парламентська асамблея Ради Європи заслухає доповідь депутата з Кіпру Христоса Пургурідеса про зниклих у Білорусі опозиціонерів. Депутат Європарламенту дійшов висновку, що до зникнень причетна білоруська влада, і запропонував розпочати судові процеси в Європі проти окремих мінських чиновників, а також вжити санкції проти Білорусі.

Посол Франції в Мінську Стефан Шмелевський, який представляє в Білорусі голову Євросоюзу, показав журналістам кольорові запрошення на святкування в приміщенні державного цирку, під час якого планувалося озвучити звернення голови Європейської комісії Романо Проді до мешканців Білорусі з приводу розширення Євросоюзу. Але тепер ці запрошення стали просто сувенірами, наголосив французький посол.

“Ми не отримали адміністративного дозволу на проведення цього заходу. Запитання, яке, природно, постає: чому не дали дозволу? Я не маю відповіді, яку б я міг вам дати на це запитання”.

Посол Франції сказав це в будинку посольства Литви в Мінську, де відбулася прес-конференція всіх керівників європейських дипломатичних місій. Спершу цю прес-конференцію планували провести в Національному прес-центрі Білорусі, але внаслідок дій білоруської влади її тричі відкладали. У литовському посольстві у Мінську відбудеться тепер і головний захід з приводу розширення Євросоюзу – урочистий прийом. А до цього посли по черзі завітають до місій усіх нових держав Європейського союзу в Білорусі: Словаччини, Естонії, Латвії, Чехії та Польщі – щоб урочисто підняти там європейські прапори.

Події останнього часу ще раз підтверджують, що розширений Євросоюз матиме в особі Білорусі особливого сусіда. Сьогодні на сесії в Страсбурзі Парламентська асамблея Ради Європи заслухає доповідь депутата з Кіпру Христоса Пургурідеса про зниклих осіб у Білорусі, а також розгляне пропозиції про санкції проти Білорусі та судові процеси в Європі над тими мінськими чиновниками, котрі можуть бути причетними до політичних вбивств.

“Які санкції проти Мінська плануються?” – запитав я посла Франції Стефана Шмелевського.

“Я не можу відповісти на це запитання, бо воно є чисто риторичним. Я думаю, що треба ставити його після можливого схвалення доповіді пана Пургурідеса в Раді Європи. Щодо послів європейських країн тут, у Мінську, ми ретельно виконуватимемо інструкції, які прийдуть від голови Євросоюзу або з Брюсселю з цього приводу”.

Відразу після прес-конференції європейських послів стало відомо, що білоруський КДБ заарештував їхнього колегу – колишнього посла Білорусі в Латвії Михайла Маринича. КДБ Білорусі заявило, що нібито у Маринича вилучені 2 незареєстровані пістолети та понад 90 тисяч доларів, але при цьому йому інкримінують крадіжку секретних офіційних документів.
XS
SM
MD
LG