Доступність посилання

ТОП новини

ЄС Росія підписали домовленість у справі розширення Євросоюзу.


Михайло Мигалисько

Прага, 28 квітня 2004 - За чотири дні перед розширенням Європейського Союзу у Люксембурзі ЄС підписав з Росією домовленість про те, що Угода про партнерство та співпрацю стосуватиметься також і десятьох нових членів Євросоюзу.

Документи підписали Серґей Лавров , міністр закордонних справ Російської Федерації та Браян Ковен , міністр закордонних справ Ірландії, яка тепер за ротацією головує в Євросоюзі. Цією угодою, зазначають спостерігачі, покладений край кількамісячним різким дебатам, які загрожували навіть серйозно підірвати стосунки між переговорними сторонами. Після церемонії підписання документів Ковен заявив, що відносини переходять на «новий рівень».

«Оскільки Угода про партнерство та співпрацю тепер бере до уваги розширення Європейського Союзу, я вважаю, що ЄС та Росія можуть очікувати на продуктивний саміт у травні та підняти відносини партнерства ЄС - Росія на новий рівень», - наголосив міністр закордонних справ Ірландії. В рамках люксембурзької зустрічі Росія підписала спільну заяву, в якій з подробицями викладена відповідь ЄС на низку російських занепокоєнь у контексті розширення. В декларації мова йде про збереження традиційних товарних потоків і ринків збуту російських експортерів, про транзит товарів до Калінінграду та спрощення візового режиму для російських громадян. У документі вказано також на справу дотримання прав національних меншостей, однак не згадується окремо жодної країни в цьому контексті. Раніше Росія мала низку застережень зокрема щодо прав російських меншин у балтійських державах. Міністр закордонних справ Росії у вівторок у Люксембурзі заявив, що ЄС повинен зробити додаткові заходи у згаданому питанні, щоб уможливити ратифікацію Федеральними зборами протоколів до домовленості про Партнерство і співпрацю Росії-ЄС.

«Я висловлю задоволення й тим, що нам пообіцяли найближчими днями передати конкретну інформацію стосовно планів Євросоюзу щодо сприяння соціальній інтеграції меншин. Ми уважно вивчатимемо ті плани й підтримуватимемо їх», - заявив Лавров і додав, що домовленість Росії з ЄС має перехідний характер, оскільки повинна бути ратифікована верхньою палатою російського парламенту - Федеральними зборами.
XS
SM
MD
LG