Доступність посилання

ТОП новини

Угорські слідчі матимуть у своєму арсеналі спеціальний багатоканальний осцилограф.


Василь Плоскіна

Угорщина, 29 квітня 2004 – У щоденній практиці угорських поліцейських незабаром з’явиться спеціальний осцилограф. За його допомогою слідчі зможуть перевіряти правдивість свідчень допитаних. Введення цього пристрою пов’язують з іменем будапештського психолога Іштвана Крішпана.

Спеціальний багатоканальний осцилограф, інакше кажучи детектор брехні, проводить одночасний запис кров’яного тиску, дихання, рухових реакцій тощо. На основі цих та інших показників західні криміналісти вже тривалий час встановлюють наскільки правдивими є відповіді, скажімо, свідків або учасників якогось злочину. Для угорських правоохоронців такий детектор, як то кажуть, не зовсім нова штука. Вперше його дію, за словами поліцейського психолога Іштвана Крішпана, угорські стражі порядку перевірили ще у 1978 році. Вже тоді за допомогою осцилографа їм вдалося розкрити два складні кримінальні злочини. Цікаво, що у процесі слідства детектор допоміг виявити невинність одного з підозрюваних і затримати справжнього злочинця.

Сучасні пристрої, звісно, з тих пір є більш модифікованими. Вони є дуже чутливими і можуть розрізнити найменші коливання у фізіологічних процесах людини. Особливо це помітно, коли слідчі ставлять свідкам різноманітні запитання стосовно кримінальної справи. Досвідчені фахівці можуть робити потім на основі даних осцилографа свої висновки. Крішпан каже, що показники детектора зазвичай настільки детальні, що можна проводити не лише слідчу експертизу вбивства, а, скажімо, навіть крадіжки. І все-таки пристрій є пристроєм. Нерідко до нього деякі люди, особливо родичі злочинців, ставляться з великою недовірою. Чи можуть, власне, детектори брехні помилятися?

За словами Іштвана Крішпана, нинішнє покоління осцилографів набагато відрізняється від моделей, скажімо, 30-літньої давності. З тих пір криміналісти ввели навіть окрему спеціальність. Тут, як і в будь-якому важливому ділі, ці люди вчаться на власних помилках. Працюючи з детектором, психологи роблять або тільки позитивні, або виключно негативні висновки. При цьому психологи намагаються бути максимально точними. Адже від їхньої роботи нерідко залежить подальша доля підозрюваного, чи буде притягнуто його до кримінальної відповідальності, чи ні.
XS
SM
MD
LG