Доступність посилання

ТОП новини

Зростання цін на нафту загрожує американській економіці – Ґрінспен.


Марія Щур

Прага, 28 квітня 2004 – Нинішні високі ціни на нафту і газ підкошують американську економіку. Алан Ґрінспен, голова Федеральної резервної системи США, яка виконує роль центрального Банку, порівняв теперішню ситуацією з енергетичним шоком 70-х років минулого століття, коли різке зростання цін на енергоносії стало причиною економічної кризи у Західному світі. Аналітики побоюються, що зростання американської економіки не триватиме довго, і це матиме негативний вплив на всю світову економіку та американську валюту.

В результаті триваючих запеклих боїв в Іраку та рішення країн, що експортують нафту ,підвищити ціни, цього тижня ціна на нафту в Нью Йорку підскочила до рекордних 37,53 доларів за барель. І якщо багато американців сподіваються, що ціни протримаються довго на такому рівні, голова американської резервної системи у вівторок попередив, що не варто чекати швидкого сповзання цін. На думку Алана Ґрінспена, підвищення цін на головні енергоносії відбувається через скорочення запасів нафти і газу в Північній Америці. При цьому зростає вартість видобування цих корисних копалин.

Як вважає Ґрінспен, ця ситуація неодмінно призведе до того, що компанії та населення будуть змушені почати заощаджувати пальне. Як зауважив голова Феду, цей процес уже розпочався і ті компанії, для яких енергія є однією з найголовніших складових виробничого процесу, вже починають згортати виробництво та звільняти робітників. Йдеться поки що головним чином про хімічну промисловість.

І це ще не все. Високі ціни на енергоносії матимуть вплив на ухвалення рішень не лише у цих енергомістких галузях, але в усій економіці. Деякі компанії відкладають свої інвестиційні рішення, інші зволікають з набором нової робочої сили. Цим, на думку Ґрінспена пояснюється той факт, що попри високі темпи зростання, зайнятість упродовж останніх трьох років зростає вкрай повільно.

На думку голови центрального банку США, боротися з високими цінами на енергоносії потрібно вже випробуваними способами: збільшувати глобальну торгівлю та розробляти інші технології. Але на їхню розробку потрібен буде час, тож поки що Ґрінспен попереджає про непрості часи.
XS
SM
MD
LG