Доступність посилання

ТОП новини

Одеса-Броди: знову глухий кут?


Марія Щур

Прага, 28 квітня 2004 – Поки нафтогін Одеса-Броди і далі стоїть порожній, Сполучені Штати та Україна по-різному дивляться причини цього явища. Якщо Президент України Леонід Кучма звинувачує західних партнерів у тому, що вони втратили інтерес до цього проекту, то один із вищих посадовців державного Департаменту США Стівен Пайфер вважає, що затягує справу українська сторона.

Очікувалося, що у квітні Україна підпише угоди з Казахстаном, Азербайджаном та американськими нафтовими компаніями, що видобувають нафту в Каспії, на транспортування нафти українським нафтогоном Одеса-Броди. Проте місяць уже практично минув, а справа так і не зрушилася з місця. На думку українського Президента, Україна опинилася у безвихідній ситуації, бо вона з одного боку, відмовилася перекачувати російську нафту в реверсному режимі, а з іншого, не може знайти зацікавлених західних партнерів. «На сьогоднішній день немає ні пропозицій тієї сторони, що хоче продати нафту, ні жодної пропозиції від тих, хто хоче цю нафту купити», - сказав Президент Кучма в понеділок у Києві.

Проте помічник заступника державного секретаря США Стівен Пайфер, який також цими днями перебував у Києві, вбачає проблему у тому, що Україна занадто довго не могла вирішити, куди і чию нафту вона хоче перекачувати. За словами Пайфера, Україна вже протягом кількох місяців зволікає з початком комерційних переговорів із західними нафтовими компаніями. «Ми уже впродовж кількох місяців намагаємося переконати уряд скласти групу технічних, комерційних та юридичних експертів, які б сіли разом з представниками західних компаній і провели переговори, в результаті яких був би підписаний комерційний контракт. Ці переговори не проходять так швидко, як нам би хотілося. І якщо ми знову чуємо пропозиції, що нафту треба перекачувати не з Одеси до Бродів, а з Бродів до Одеси, у нас виникають запитання», - сказав Стівен Пайфер у Києві.

Саме ці вагання, які знову проявилися у позиції української сторони, на думку аналітика з компанії “World Markets Research” Ендрю Неффа, і стоять на перешкоді початку функціонування нафтогону Одеса-Броди. «Головне, що потрібно, це проявлення політичної волі з боку українського уряду, щоб він перестав хитатися між Росією і Америкою і обіцяти кожному, що він зробить саме так, як від нього хочуть. В інтересах України, зрештою, для цього цей нафтогін було збудовано, унезалежнити свої джерела енергії від Росії та пов’язати свою економіку тісніше з Європою. Для цього потрібно стабілізувати тарифи і запропонувати вигідні умови нафтовим компаніям. Зараз для цього добра нагода, бо в Босфорі знову закупорка, тож привабливість українського траснпортного каналу зростає. Головне – політична воля», - вважає аналітик з питань енергетики Ендрю Нефф.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG