Доступність посилання

ТОП новини

Чи треба Україні змінювати свою позицію стосовно участі в антитерористичній коаліції? Чи варто ставити питання про виведення військ з Іраку?


Ганна Стеців Георгій Крючков - народний депутат України (КПУ); Володимир Зубанов - народний депутат України (фракція “ Регіони України”); Євген Червоненко - народний депутат України (“Наша Україна”).











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 28 квітня 2004 року.

Ганна Стеців

Добрий вечір, шановні слухачі!

У прямому ефірі радіо “Свобода”. Перед мікрофоном Ганна Герман-Стеців.

“Чи треба Україні змінювати свою позицію стосовно участі в антитерористичній коаліції? Чи варто ставити питання про виведення військ з Іраку?” Ця тема то затихає, то знову наголошується в українському суспільстві.

І ось сьогодні знову про неї говорять, бо є привід до дискусії: загинув ще один український вояк в Іраку і двоє поранені.

У студії радіо “Свобода” гості: Георгій Крючков, народний депутат України (КПУ), Володимир Зубанов, народний депутат України (фракція “ Регіони України”); Євген Червоненко, народний депутат України (“Наша Україна”).

Шановні гості, добрий вечір! Дякую, що ви прийшли і погодилися дискутувати на цю складну тему.

Шановні слухачі, ви теж можете взяти участь у нашій дискусії. Хто за те, що треба ставити питання про виведення українських військ з Іраку, то телефонуйте нам за номером: 490-30-75. І проти виведення українських військ з Іраку - за номером: 490-29-00.

Пане Крючков, варто чи не варто нині ставити питання про виведення українських військ з Іраку? Георгій Крючков

Я передусім хотів би висловити щире співчуття рідним і близьким К.Михальова, який трагічно загинув в Іраку. Прикро, що доводиться не вперше говорити ці слова.

Відносно відкликання, то по-перше, я хотів би сказати, що та політична сила, яку я представляю, була проти направлення нашого контингенту до Іраку. Хід подій, як я вважаю, підтвердив вірність наших сумнівів і нашої позиції.

Чому? Перше. Ми тепер можемо стверджувати, що привід для американо-британської агресії був фальшивий. На чому ґрунтувалася позиція? Позиція ґрунтувалася на тому, що Ірак має зброю масового знищення, перше, а друге, що Гусейн зв’язаний з “Аль-Каїдою”. Ні перше, ні друге не підтвердилося. Це вже визнано найвищими чинниками в США. Це перше.

Друге. Життя показало, що акція не призвела до замирення в країні, зараз людей гине там не менше, ніж гинуло під час кривавого режиму Саддама Гусейна. Це факт, це теж вже визнано всіма. Ми бачимо, що це тільки підняло хвилю тероризму, оскільки кампанія розпочиналася для того, щоб придушити тероризм. Навпаки, це стимулювало тероризм.

Третє. Ми бачимо, як одна за одною країни починають реагувати і виводити свої війська. Серед них найбільша країна сьогодні – це Іспанія. Що характерно? Характерно, що терористи заявили, що вони припиняють всякі акції проти Іспанії. Коли нам кажуть, що виведення з Іраку буде стимулювати. Дійсно стимулює. В якому плані стимулює? Вони припиняють терористичні акти проти країни.

Далі. Ми вже втратили 5 наших співвітчизників, двох з них у боях. При чому, дивіться, цей наш патруль, механізований патруль був обстріляний в упор з двох сторін з ручних протитанкових гранатометів РПГ-7 та крупнокаліберних кулеметів...

Ганна Стеців

Пане Крючов, вибачте, будь ласка, нам загалом ясна Ваша позиція. Я хотіла б послухати, що думає “НУ”. Пане Червоненко?

Євген Червоненко

Про питання виводу, Ви знаєте, в мене є своя особиста думка, і є думка великої частини нашої фракції, групи “Разом”, до якої я належу. Я вважаю, що сьогодні іракське питання отак ось мусується і роздувається штучно. Я вважаю, що це просто привід відволікти увагу громадськості від того зародження фашизму, який іде в Україні, в тому числі і в Мукачевому.

Ганна Стеців

Вибачте, будь ласка, Ви сказали “привід штучний”. Чи смерть солдата – це штучний привід?

Євген Червоненко

Скажіть, будь ласка, у нас на дорогах, у нас від відсутності ліків гинуть сотні людей, від того, що просто немає елементарного. У нас в країні міліція може бити народних депутатів. Я займався професійними автогонками, там смерть - теж правила гри. І ці хлопці, які поїхали, вони не з балету, вони захисники батьківщини. Бо в народу буде враження, що наша армія може збивати тільки літаки.

Ганна Стеців

А яку батьківщину вони в Іраку захищають (Ви сказали, що вони захисники батьківщини)?

Євген Червоненко

Армія – це професійний інструмент, і якщо, я підкреслюю, Президент і уряд, які ґвалтували парламент (ви пам’ятаєте, скільки разів проти процедури ставилося це питання)...

Ганна Стеців

“НУ” голосувала “за”. Вона так дається до ґвалтування?

Євген Червоненко

Ви знаєте, в нас було вільне голосування. Більша частина за те, щоб відправити військо, а багато людей голосувало проти. Я особисто голосував за і буду голосувати проти виведення.

Ви знаєте, приймали рішення уряд і Президент, приймали в обхід резолюції. В нас немає рішення Ради Безпеки з цього питання.

Я все своє життя міг помилятися. Я не люблю виглядати клоуном, особливо в очах своїх партнерів. Якщо ми сьогодні при перших втратах почнемо ґвалтувати... Я відкидаю ті моменти, скільки США допомагали Україні, допомагають. Просто ми пішли на війну, і ми знали, ми це робимо.

Я думаю, що сьогодні це буде удар не тільки по нашому іміджу, а це зрада партнерів, це зрада тих іракців, які залишаться без захисту. На мою думку, сьогодні це ескалація всередині війни, це наближення передачі влади іракському уряду, і, як ми бачили в Афганістані, це внутрішні клани, внутрішні особистості почали боротьбу дуже серйозну.

Я наполягаю, що є ще один аспект. Я ніколи не домовлявся, коли ще був підприємцем, з рекетом, я ніколи не домовляюся з терористами. Це буде страшенний сигнал для терористів, що вони можуть диктувати умови. Я проти цього.

Ганна Стеців

Дякую.

І “Регіони України” в нас представляє пан Володимир Зубанов. Чи тут позиція “Регіонів України” співпадає з позицією “НУ” В.Ющенка?

Володимир Зубанов

По-перше, я хотів би відокремити точку зору людей і політичних сил, політичних партій. Я...

Ганна Стеців

Чому? Люди входять в політичні партії.

Володимир Зубанов

Я пана Георгія дуже поважаю, і я дуже поважаю його точку зору.

Але, якщо взяти точку зору КПУ, то я сказав би, що це політична гра. Тому що, коли КПУ, вона ж та сама залишилася, вводила війська наші в Афганістан, Чехословаччину, Угорщину, і скільки загинуло там наших хлопців. Це, по-перше, просто політична гра перед президентськими виборами.

По-друге, Україна не мала шансів прийняти інше рішення, ніж відправка наших військ до Іраку. Чому? Тому що вона втратила цей шанс ще на початку 90-років, коли ми виводили ядерну зброю і ми мали шанс, як Австрія в 1955 році стати нейтральною державою. Але ми цього не зробили, ми упустили свій шанс. І зараз, коли ми декларуємо, що ми йдемо до НАТО, чи ще кудись, і наші війська будуть приймати участь і там, то нам уже діватися нікуди. Це по-перше, тому що ми живемо вже в спільноті світовій.

По-друге, якщо подивитися навіть рік тому чи півтора, як поводила себе опозиція (БЮТ). Згадайте “Кольчуги”. Сказали, що наша Україна направила “Кольчуги” до терористичної ...

Ганна Стеців

Це не “НУ”.

Євген Червоненко

Це не “НУ”.

Володимир Зубанов

Я маю на увазі Україна, як держава.

Ганна Стеців

І не держава. Ми думаємо, що і не держава.

Володимир Зубанов

Це дуже важливе питання. Коли Юлія Тимошенко сказала, що “Кольчуги” направлені до Гусейна і Україна не мала іншого шансу. І якщо б ми не зробили, щоб наші війська послати, то ми б ще доказали, що ми посібники цього режиму Гусейна. Треба думати опозиції, що казати.

Ганна Стеців

Щось я заплуталася в Ваших аргументах. Але Ваш аргумент про Чехословаччину мені видався дуже цікавим. Він не зачіпає Вас, пане Крючков?

Георгій Крючков

Ні, мене зачіпають висловлювання колеги Зубанова. Справа ось у чому. Є бурбони, які нічого не забувають і нічому не навчаються. Слава Богу, що я належу до тієї політичної сили, яка робить висновки з того, що було. Оце головне.

І сьогодні приписувати нам, що ось вони з політиканських мотивів, мовляв, це роблять, то це не чесно. Розумієте? Ми відверто, послідовно, і я, як член фракції, я ,як голова комітету (і я не хотів би, щоб мене хтось відділяв від моєї політичної сили), я переконано виступав проти цього. Бо я бачив всю фальш того, що було. Коли було написано в документах, які подавались до ВР, коли затверджувалось рішення Президента, що Україна отримала від коаліційних сил запрошення взяти участь в економічних заходах із стабілізації і відбудови в Іраку.

По-перше, ще тоді абсолютно воно не склалося оці коаліційні сили, поки що США тільки сколочували. Ніхто нам таких запрошень не давав. І ми бачимо, рік минув, що ми одержали. Ми ж нічого не одержали.

І ми проти цього виступали щиро, відверто. Я назвав факти. Я ж нічого не придумав, коли викладав свою позицію. І Чехословаччина. І ми вважаємо це серйозною помилкою. І Афганістан вважаємо помилкою, хоча, може, історія щось по-іншому висвітлить, бо там ми бачимо, які зараз інші процеси ідуть. Але ми це засудили і зробили висновки.

Ганна Стеців

Але тоді ви вважали, що Радянський Союз не може стояти осторонь глобальних світових процесів і мусить бути учасником, так? А чому тепер вважається, що Україна десь має там собі десь лежати на розпутті, ні в що не втручатися і бути незалежною від усіх, бо від неї нічого не залежить?

Георгій Крючков

Ми так не вважаємо. Ми ведемо розмову про конкретну ситуацію. Нам говорили, що там зброя масового знищення, що Гусейн зв’язаний з Аль-Каїдою. Ми знали, що цього немає, що це не те.

Ганна Стеців

А звідки ви це знали?

Георгій Крючков

Знали про це. Бо цього не було. В той час відпрацювала комісія ООН, вона нічого не знайшла, вона продовжувала роботу, вона попросила ще дати якийсь час походити. Ні, давайте робити. Тому ми бачили цю кашу, ми виступали проти цього.

Я тоді казав, виступаючи з трибуни ВР, говорив, до чого прийдемо. Ми прийшли до того, про що я тоді говорив.

Ганна Стеців

Пане Зубанов, щоб Ви відповіли на ці аргументи, які навів зараз пан Крючков?

Володимир Зубанов

Я хочу сказати, що навіть Гусейн визнав, що вже 10 років тому застосовував хімічні речовини проти курдів і проти Ірану, коли там була війна. Він сам визнав, що дійсно у нього були хімічні речовини і т.д.

Це була реальна небезпека. Може, там зараз і не було нічого, але все одно тероризм оцей, етнічний, релігійний існує, і ми не повинні думати, що його не буде, якщо Україна буде десь ховатися і нічого не робити. Це по-перше. Це визнавав Гусейн.

Ви кажете, до чого тут “Кольчуги”? Ми тоді казали, що “Кольчуги” відправили до Гусейна, щоб допомогти тероризму. І Україна, що вона могла відповісти? Що міг відповісти Президент? Але війна закінчилася, і ніяких “Кольчуг” там ніхто не знайшов. Це була неправда з боку (я не буду казати всієї опозиції), окремих політиків, щоб брудом облити всю Україну, і загнали в глухий кут Україну.

Ганна Стеців

Ви знаєте, я громадянка України, я не відчуваюся облитою брудом через це.

Володимир Зубанов

А я відчуваю.

Георгій Крючков

Ви знаєте, що я виступав проти цих звинувачень. Весь час я говорив, що це брехня, що це неправда, бо ми вивчали це питання. Тому я не хотів, щоб цей докір робили нам.

Володимир Зубанов

Вам ніхто не каже. Але ніхто навіть зараз не засудив тих людей, які от так от робили всупереч інтересам України. Вони ж українці і що ж вони робили? Але я хотів сказати свою точку зору. Що повинна робити Україна зараз? Повинна вона виводити війська чи ні? Я глибоко переконаний, що Україна повинна весь час домагатися того, щоб найскоріше вивести війська, але не тільки свої, усі війська. Щоб призначити терміни, коли народ Іраку сам визначиться щодо своєї долі, обере свій уряд і почне працювати там, щоб він сам почав. Для цього треба використовувати усі важелі, які тільки є: звертатися до Ради Безпеки, ООН...

Ганна Стеців

А хіба Рада Безпеки посилала українські війська до Іраку?

Володимир Зубанов

Це вже інша справа. Повинна Україна таку активну позицію зайняти, щоб якнайскоріше вивести усі війська звідтіля. Але сама Україна одна, вона не повинна зараз звідтіля тікати, тому що це буде неправильно .

До речі, я впевнений, що і втекти зараз не можна буде однією державою. Евакуювати 1800 наших бійців просто так, щоб втекти уже не можна. Тільки нам треба спільно вирішити цю проблему і якомога скоріше її вирішити, щоб війська усі: і американські, і італійські, і наші, і польські, і т.д.- пішли з Іраку, і щоб Ірак вирішував свою долю сам.

Ганна Стеців

Пане Червоненко, мені здається, і тут так само будуть співпадати позиції політичної групи Віктора Ющенка і політичної групи лідера Віктора Януковича, чи я помиляюся?

Євген Червоненко

Ви знаєте, я наголошую на тому, особливо після провалу так званої політичної реформи, що багато політичних сил зазнало на боксерському жаргоні деякі нок-дауни до їхніх іміджів. Казали про корупцію, про деякі фактори.

Сьогодні це дуже зручний привід відмежуватись чи відвернути увагу. Що стосується наших колег з “Регіонів”, то я допускаю, не стверджую, але після того бандитського шабашу в Донецьку проти “НУ”, я вважаю, що Януковичу, як уже діючому кандидату в президенти, треба дуже добрі відносини з США.

Ганна Стеців

Хіба Янукович уже висунув свою кандидатуру?

Євген Червоненко

Ні, його хто ж там висуває від більшості. Я не в курсі. Ви знаєте, я підкреслюю декілька речей знову.

Чому армія, яка в Іраку, пише, що вона не хоче виходити? Давайте глянемо з іншого боку. Навіть вони отримують за свій ризик більше, ніж вони мають ту жалюгідну платню тут. Вони цього хочуть.

Друге. Армія, як і спорт, мусить бути професіональною. Вони мусять бути. Мені було, як громадянину, дуже боляче, коли за офіційними повідомленнями я задзвонив до деяких людей в США і Британію, і дізнався,що без жодного пострілу наш корпус відступив з Аль-Кута, коли йому дали годину.

Ганна Стеців

А Ви переконані, що українські вояки мають можливість в Україні бути такими вишколеними, щоб їхати на такі війни готовими? Чи створила держава, чи створило керівництво нашим солдатам, українським солдатам, умови для того, щоб вони йшли підготовленими на такі операції, якщо вже йдуть туди?

Євген Червоненко

Ваше питання має рацію. Я вважаю, що недостатньо. Але якщо вони звуться армією, я вважаю, що туди посилали контрактників, і вважаю, що не “по блату”, а підготовлених. В нас як не парад – я бачив... Наприклад, я зараз був з Віктором Андрійовичем в Калинівці під Вінницею.

Є такий полк “Ягуар”. Місцеві люди кажуть, що це внутрішніх військ, його спеціально готують. Це такі прапорщики, всім видають квартири з однією метою : їх вчать. Під час навчань гасло : “Смерть “нашистам”! Смерть “Нашій Україні”!” Ви знаєте, вони здоровенні такі!

Я вважаю, що люди, які їхали на війну, мусять (вони долари отримують, вони отримують платню за це) бути гідними. Це питання до тих, хто посилав, хто ініціював цю посилку.

Ганна Стеців

Треба поїхати з того “Ягуара” зробити репортаж. А поки що ми маємо перші дзвінки наших слухачів. Отже, ситуація і симпатії змінюються. Кілька хвилин тому за вивід українських військ з Іраку до нас задзвонило 129 слухачів. А проти виводу з Іраку українських військ був 71 слухач. І ось зараз вже принесли свіжі цифри. За вивід українських військ з Іраку – 172 слухачі. І хочуть, щоб лишилися українські війська в Іраку – 190 наших слухачів.

Ми продовжуємо нашу дискусію про те, чи варто сьогодні взагалі ставити питання про виведення українських військ з Іраку. Якщо варто, то чому, пане Зубанов?

Володимир Зубанов

Я знову наполягаю, що це просто політична гра деяких сил, які хочуть привернути до себе увагу. Ми знаємо, що...

Ганна Стеців

А Ваша політична сила не хоче привернути до себе увагу?

Володимир Зубанов

Не таким чином. До речі, тут казали, що в Донецьку прийняв дуже погано “НУ” Янукович. Янукович ніякого стосунку до Донецька, до того, що там трапилося чи-то у Сумах, чи-то у Мукачевому зараз, не має. Він прем’єр-міністр України. Він не губернатор Донецької області.

Євген Червоненко

Донецьк був першою ластівкою, не треба.

Володимир Зубанов

І він хоче, щоб Україна розвивалася. От і все. Тому я зараз кажу, що наша фракція “Регіони України” хоче робити все, щоб Україна розвивалася, щоб народ краще жив, і щоб наш авторитет у світі зміцнювався. Цього ми хочемо.

Ганна Стеців

Але того самого хоче і “НУ”, і Комуністична партія України, і соціалісти, і всі решта...

Володимир Зубанов

Абсолютно. Але ми не робимо гасел. Ми працюємо.

Ганна Стеців

Але як тут розставити акценти, щоб краще жилося людям в Україні? Як тут грає оцей фактор Іраку? Як він впливає на оце бажання всіх, щоб людям в Україні жилося краще?

Володимир Зубанов

Фактор Іраку впливає по-різному. Ви знаєте, що Україна в спільноті, вона хоче мати і ринки збуту своєї продукції, вона хоче працювати. Але в ізоляції вона цього зробити не зможе. Якщо ми би не підтримали цей крок, то, звичайно, у нас не було б багато яких стосунків з тими країнами, які важливі.

Ганна Стеців

А що реально? Пане Червоненко.

Євген Червоненко

Пане Зубанов, я прошу, Ви не робіть звинувачень комуністам. Я Вас переконую і обіцяю, що Україна, на жаль, буде в ізоляції через Донецьк і Мукачеве, від недотримування просто громадянської демократії і свободи слова, від того, що ми весь час брешемо. То ми йдемо на Захід, то ми йдемо на Схід...

Володимир Зубанов

Ні, ми ж про Ірак кажемо, а не про Мукачеве.

Євген Червоненко

А я Вам кажу, що це треба. Здаватися і бути – це дві великі різниці. Так ось, весь світ став прозорим. І світ каже: “Так, твої справи говорять так гучно, що я не чую, що ти говориш!” Нас не будуть поважати в світі, якщо ми будемо “день люблю, день не люблю”, день я йду на війну – а потім ми перелякалися...

Мені як громадянину боляче, що серед п’ятьох смертей три – це один невідомо чого застрелився, другий не вміє зі зброєю, а третій (я не знаю, він був п’яний, чи ні) перевернувся. Царство їм небесне! Ці померли як герої. Але вони – військо. Військо! Розумієте? Це не духовна семінарія. І ми дали слово. Я хочу, щоб при слові “Україна” нас поважали і знали, що в нас не буде на ранок “Ой, я був вчора трохи не в собі, тому ми прийняли таке рішення”. Треба поважати себе, свою країну і свою позицію. Я поважаю позиції інших.

Ганна Стеців

Пане Крючков, що скажете?

Георгій Крючков

Я завжди прихильник обговорити тему, яку ми винесли на обговорення. Я хотів зробити дві ремарки. Перше: не йдеться про втечу з Іраку. Я думаю, що Іспанія не втекла. Вона спокійно вивела свої війська. Спокійно і кваліфіковано. Вони надіслали туди 150 додатково людей, щоб підготувати. Для нас це дуже складна справа, якщо будемо виводити війська. Це дуже складна...

Ганна Стеців

Чому для нас це складна?

Георгій Крючков

Тому що Ви ж бачите – не тільки технічно. Технічно все можна зробити, хоча доведеться туди і вертольоти ще направляти, і все. Ви бачите ,з обох сторін обстріляли. Коли кажуть, що це була якась там мало не громадянська війна. Ви бачите, що суніти і шиїти виступають зараз проти однієї сили. Тому не йдеться про це. Йдеться про цивілізоване виведення військ.

І друге. Я хотів зробити, оскільки я ,як голова Комітету, володію ситуацією і знаю, що якби тоді з цього управління цією провінцією наші не вийшли, і не вивезли б із собою американців, між іншим, і поляків, якби цього не трапилось, там би загинули всі наші люди, які там були. Це була дуже кваліфікована операція, коли ми вийшли з того місця і пішли у місце свого розташування.

Ганна Стеців

Це якась достовірна інформація?

Георгій Крючков

Це абсолютно достовірно. На Заході там багато чого говорили. Але фактом залишається те, що наші вийшли з того (причому, це була класична операція) і вивели американців. А тепер нас звинувачують. Тому я хотів би, щоб ми все-таки дотримувалися таких фактів. Нам дуже непросто там доводиться, дуже непросто.

Я б хотів ще раз і сьогодні, користуючись цією нагодою, сказати, що наші військові там чесно виконують свій обов’язок. Ми їм повинні вклонитися за те, що вони тримають честь армії України. Але сама операція, сама ця акція в основі своїй фальшивою була. Ось в чому річ.

Ганна Стеців

Георгію Корнійовичу...

Євген Червоненко

Почекайте, Георгію Корнійовичу, але ж є свідчення, що командування (а це армія) і приказ є головним.

Георгій Крючков

Так.

Євген Червоненко

Якщо командування цієї території польське і американське було не в курсі того, що українське командування прийняло рішення за час використати цей коридор...

Георгій Крючков

Пробачте, це Ви користуєтеся якою інформацією?

Євген Червоненко

Я користуюсь тим, що я читав у газеті.

Георгій Крючков

А я розбирався з цим досконально. Тоді дуже проявилося, хто і як до кого ставиться.

Євген Червоненко

Англійські газети...

Георгій Крючков

А мало що там пишуть! І звертались, і просили допомоги, а потім довелося виводити, і виводити і американців. Я знаю це достовірно. Якщо треба, коли буде Міністр виступати, він може поетапно, за кожну хвилину відповісти. Тому давайте на себе таке брудне рядно ще не натягувати! Нам ще цього не вистачало. Це, дійсно, був героїчний вчинок, що зробили. І врятували життя і своїх людей, і американців, і поляків, які там були.

Ганна Стеців

Що скажуть “Регіони України” на це?

Володимир Зубанов

Я хочу сказати, що ми повинні сказати українцям, що наші хлопці, наші війська поводять себе достойно, мужньо і виконують той обов’язок, який на них поклали.

А поклало дійсно командування, а вони військові, і вони повинні накази виконувати , це по-перше. Вони виконують це з гідністю. Що робити далі?

Я вважаю, що треба дійсно бити на сполох і треба вирішувати спільно цю проблему, зі світовою спільнотою, але Україна зараз не зможе ні технічно, ні політично сама вивести війська, тому це буде невірно, і Україна тільки погіршить своє становище.

Ганна Стеців

Це неможливо, Георгію Корнійовичу?

Володимир Зубанов

Політично, а потім ще і технічно.

Ганна Стеців

Україна сама не може?

Георгій Крючков

Іспанія змогла, а чим ми гірші? Це я так абстрактно, оскільки Ви ставите так питання. Тобто, може вона це зробити, інша річ, як це зробити політично вірно, я з цим згоден, це дуже серйозно.

Це непроста така акція, але зробити ми це можемо.

Володимир Зубанов

Сьогодні, якщо ми виведемо війська, то ми нанесемо шалений удар нашій репутації, нас не будуть сприймати в світі, як серйозного партнера.

Ганна Стеців

До нас продовжують надходити дзвінки наших слухачів, ось принесли найсвіжіші цифри. За виведення українських військ з Іраку до нас задзвонили 203 слухачі, а проти виведення українських військ з Іраку задзвонило 327 слухачів.

А тепер давайте послухаємо, що ж думає з цього приводу Президент України Леонід Кучма.

Леонід Кучма

Щодо Іраку, то я не хотів би зарання, так сказати, висновки якісь робити. Позиція взагалі з іракського питання всім добре відома. Я хочу зараз ще раз повторитися. Ми з самого початку були проти вирішення проблеми Хусейна військовими заходами, ми були проти війн.

Ви знаєте, що я перед початком всіх бойових дій був у країнах Персидської затоки, це була думка всіх керівників цих країн. Так, ми казали, нам не подобається Хусейн, але ми боїмося наслідків війн.

Сьогодні, на превеликий жаль, ви бачите, що початок був такий гарний, а сьогодні треба переосмислення дуже суттєве. Однак, сьогодні не час для пошуку винних.

Необхідно негайно припинити кровопролиття, налагодити мирне життя іракців. Хочу ще раз розставити акценти щодо перебування українського контингенту в Іраку.

Наші війська не окуповували Ірак і не брали участі в бойових діях проти іракського народу. Звичайно, смерть навіть однієї людини – непоправне і величезне горе для рідних та близьких, для України в цілому, але коли на цьому починають спекулювати...

Це було в нашій політиці, я не можу це назвати. Це цинізм, грубий цинізм, пов’язаний з передвиборчою кон’юнктурою. Але я думаю, на цьому не треба заробляти дивіденди.

Ганна Стеців

Ви заробляєте дивіденди на Іракові і КПУ, пане Крючков?

Георгій Крючков

Я б не хотів таке, відверто кажучи, безпідставне звинувачення, якщо воно стосується нас, бо ми послідовно займали позицію. Ми знали, як каже Президент, трапилося те, чого можна було чекати, то ми про це відверто говорили, це ж все залишилося.

Тому така ситуація. Я розумію, що сьогодні потрібні дуже зважені речі. По-перше, ми ніде не зафіксували, на який час ми направляємо наших миротворців.

Між іншим, це було порушення закону, коли ми приймали рішення про схвалення указу Президента, бо за законом, ми повинні були зафіксувати, на який час. Зараз треба, мабуть, найперше, що зробити – це визначитися.

Я думаю, що РНБОУ, коли буде розглядати це питання, то вона напряму скаже, що на такий час ми направляємо, це внесе і спокій в суспільстві, тому що люди будуть знати.

Це перше, що потрібно, друге – це добиватися, щоб ООН все-таки визначила свою роль у цій ситуації. Цього вже вимагають Штати, цього вимагає ситуація, бо рішення ж немає.

У рішенні ООН Штати і Британія названі окупантами. Ми не належимо до окупантів, я згоден у цьому з Президентом. Ми прийшли туди із щирим бажанням допомогти у стабілізації ситуації, але ви бачите, чим воно обернулося.

Але треба домогтися, тоді зміниться і статус наших людей там.

Ганна Стеців

Колись про радянські війська на Львівщині, пан Червоненко це знає, казали, що вони прийшли нас визволити і залишилися.

Георгій Крючков

Ви хочете сказати, що ми прийшли туди, щоб залишитися?

Ганна Стеців

Ні, ні, це такий жарт. Пане Червоненко, пан Крючков почав вже висновки такі короткі робити для нашої розмови. Прошу Вас продовжити.

Євген Червоненко

Ви знаєте, я вважаю, що в політиці, якщо це щира політика, головне бути чесним і щирим.

Я пам’ятаю, хай мої колеги підтвердять, скільки разів нас ґвалтували по вказівці Адміністрації Президента і скільки раз і проти процедури ми ставили це питання, коли воно не набирало необхідної кількості голосів – теза перша.

Я вважаю, що з боку адміністрації нинішньої це спроба була, в тому числі, відволікти увагу Сполучених Штатів і світової громадськості від порушення демократичних прав і свобод в Україні.

Ганна Стеців

Так чому ж тоді Ви підтримували в тому Адміністрацію Президента?

Євген Червоненко

Я згоден з Президентом в тому, що він сказав зараз. Я підтримую позицію і послідовність, бо не можна бути, знаєте, не пам’ятаючи свого минулого, скільки США залишаються стратегічним партнером, як каже Президент, і стільки вони допомагали.

Оскільки дано слово, то його треба виконувати.

Ганна Стеців

І короткий висновок від “Регіонів України”.

Володимир Зубанов

Я хочу сказати, що тероризм народний - це дуже серйозно. Я хочу, щоб кожен собі чесно і відверто відповів, чи віримо ми самі. Якщо ми будемо ховати голову в пісок і казати, що моя хата скраю, то тероризм до нас на Україну не прийде.

Я вважаю, що це дуже серйозна загроза, і тероризм, якщо з ним не боротися, він все одно до нас прийде, тому ми повинні з ним боротися і стати в один ряд з іншими країнами.

Євген Червоненко

Ми вже бачили терор в Донецьку, він уже є.

Ганна Стеців

І ще останні кілька фраз для висновку пану Крючкову.

Георгій Крючков

Я переконався ще більше під час нашої розмови в яких речах? Перше, що ми тоді передбачали розвиток подій, життя підтвердило нашу позицію і наші передбачення. Я залишаюся при цьому.

Але ще одне показала сьогоднішня розмова, що передвиборна кампанія буде проводитися під такими чітко вираженими антикомуністичними гаслами, вони і сьогодні пролунали у вигляді безпідставних звинувачень нашої партії в тому, що вона хоче на цьому заробити бали.

Не хочемо ми заробити балів, ми хочемо зберегти мир і спокій в Україні , життя і здоров’я наших людей.

Володимир Зубанов

Але звинувачувала “НУ”.

Ганна Стеців

Шановні гості, а що хочуть наші слухачі? Вони хочуть: за вивід військ українських з Іраку задзвонило 214 слухачів, а проти виведення українських військ з Іраку до нас задзвонило 337 слухачів.

Це, звичайно, менші цифри, ніж ті, коли ми мали FМ-хвилі, коли, ви пам’ятаєте, що до нас додзвонювалися і тисяча слухачів, але ці цифри також свідчать про те, що багато людей нас чули.

Я дякую вам за участь у програмі, приходьте ще на радіо “Свобода”...

Євген Червоненко

А я вірю, що ви ще з’явитеся на FМ-хвилях.

Ганна Стеців

Слухачам нагадаю, що у нас в студії був Георгій Крючков від КПУ, Володимир Зубанов від “Регіонів України”, Євген Червоненко від “НУ”.

З вами була Ганна Стеців-Герман. Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG