Доступність посилання

ТОП новини

Варшавський Форум – Свято об’єднання Європи.


Михайло Мигалисько

Прага, 29 квітня 2004 - Напередодні історичного розширення Європейського Союзу у Варшаві проходить триденний Європейський економічний Форум, в якому беруть участь майже 700 представників політичної та економічної еліти із 45 країн, серед них і двадцять глав держав та урядів. Тему продовжує Михайло Мигалисько.

Традиційно Європейські економічні форуми відбуваються в австрійському місті Зальцбурзі, а цьогорічний форум проходить у столиці Польщі, яка є найбільшою із дев’яти посткомуністичних центральноєвропейських країн, котрі разом із Кіпром першого травня увійдуть до Європейського Союзу. Згідно з повідомленнями преси, Варшава й зокрема її історичний центр перебувають фактично під облогою служб безпеки. А президент Польщі Александр Кваснєвський навіть вибачився перед учасниками Європейського економічного форуму за ці «жорсткі заходи», які за його словами є необхідними з огляду на недавні криваві терористичні напади в Мадриді. Зрештою, до Варшави з’їжджаються й сотні демонстрантів, зокрема ті, що не погоджуються з політикою глобалізації. Варшавський саміт проходить під гаслом «Європа – розширення та подальші перспективи». А на першому пленарному засіданні обговорено тему «Європа: надії та тривоги».

Триденний захід у польській столиці відбувається з ініціативи женевського Світового економічного форуму, який організує відомі Давоські саміти. Клавс Шваб - засновник форумів у Давосі, назвав варшавський захід святом об’єднання Європи. А президент Португалії Жоже Сампайю заявив у Варшаві, що Європейський Союз повинен подолати «важкі ускладнення» у формуванні спільної зовнішньої політики, у світлі розбіжностей, які виринули стосовно питання підтримки американської збройної інтервенції в Іраку. Рудольф Шустер - президент Словаччини зауважив, що «Європа опинилися у своєрідній фазі дезорієнтації», причому нова Європа, яка виникне через три дні, вимагає не лише проведення самітів та дипломатичних зустрічей, а також і підтримку населення, яке стурбоване повільним економічним ростом та проблемами з працевлаштуванням. Також й інші представники перестерігали, що хоча наступної суботи буде цілком усунено створений Холодною війною поділ Європи, однак не зникнуть проблеми у сфері економічного відставання. Як зазначив данський міністр фінансів Лоренс Ян Брінкгорст, найбільш проблематичною для Європи залишається відсутність конкурентоспроможності. Наступної суботи Європейський Союз розшириться на 10 країн й матиме на 75 мільйонів більше жителів, які усього 15 років тому ще входили в сферу радянського тоталітаризму. Згідно з повідомленнями, на варшавському форумі є й низка представників східноєвропейських держав, які бажають увійти в наступну хвилю розширення Європейського Союзу.
XS
SM
MD
LG