Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Литви ще може перешкодити відсунутому від влади шляхом імпічменту Роландасу Паксасу знов брати участь у президентських виборах.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 29 квітня 2004 — Центральна виборча комісія Литви, не знайшовши правових перешкод, дозволила Роландасу Паксасу, якого було усунуто з посади президента шляхом імпічменту, знову балотуватися на посаду глави держави. Паксасу видано спеціальні листи для збирання підписів громадян.

Загалом, тепер разом із Роландаcом Паксасом на посаду президента Литви претендують 8-ім осіб.

Зібравши не менше 20-ти тисяч підписів кожний, претенденти будуть зареєстровані виборчою комісією кандидатами у президенти. Але парламент Литви ще може перешкодити Паксасу щодо його участі у виборчих перегонах.

Прем’єр Альгірдас Бразаускас, голова владної партії соціал-демократів, після повернення з короткої відпустки висловив на засіданні президії партії обурення з приводу того, що Паксас безперешкодно бере участь у виборчому марафоні, та наголосив, яка небезпека може виникнути для держави, якщо усунутий президент повернеться до влади.

Якщо буде політична воля, соціал-демократична фракція разом з партнером по коаліції – соціал-лібералами – може в парламенті внести зміни до законів, які поклали би край участі Паксаса у виборчій кампанії.

Паксаса майже щодня викликають до генеральної прокуратури чи департаменту держбезпеки у зв’язку з порушеннями кількох законів. Через ці порушення Сейм 6 квітня відсунув його від влади. Тепер Паксаса щодня показують на телебаченні, і він вважає це безплатною рекламою.

Паксаса висовує кандидатом на посаду президента партія ліберал-демократів, яку він створив перед парламентськими виборами чотири роки тому.

Теперішній голова створеної Паксасом партії, Валентінас Мазуроніс, вважає, що триває зацьковування Паксаса з боку його опонентів, які є розгубленими.

“Рекламно-інтенсивні допити нашого кандидата, постійна їхня ескалація, політично-судові процеси проти осіб із оточення Роландаса Паксаса –справді свідчать про серйозну розгубленість серед наших опонентів” – сказав Мазуроніс у четвер.

Окрім Паксаса, інші два впливові політики серед восьми претендентів – це безпартійний Валдас Адамкус, колишній президент, та соціал-демократ Чесловас Юршенас, тимчасовий спікер парламенту.

Політолог Вітаутас Раджвілас, доцент Вільнюського інституту міжнародних відносин та політичних наук, назвав теперішній стан у Литві заколотом, який нагадує переддень приходу до влади більшовиків та націстів.
XS
SM
MD
LG