Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми угорської столиці обговорюватимуть у Західній Європі.


Василь Плоскіна

Угорщина, 4 травня 2004 – Упродовж 4 і 5 травня у Страcбурзі відбуватиметься конференція мерів столиць від країн, які щойно приєдналися до Євросоюзу. Будапешт на цьому заході представлятиме його мер Ґабор Демскі.

Попри те, що Ґабору Демскі немає ще й 50 років, будапештці вже тричі обирали його мером угорської столиці. А це означає, що проблемами 2-мільйонного мегаполісу упродовж 12 останніх років займається команда менеджерів під началом досвідченого адміністратора. Причому, за відгуками самих мешканців Будапешта, мерія виконує свої обов’язки непогано. Сам мер є членом правлячої ліберальної партії Союзу вільних демократів (скорочено СДС).

Починаючи з неділі, Страcбург стане вже третім західноєвропейським містом, де побуває будапештська депутація. 2 травня мер разом з іншими членами делегації відбув до Парижа. У понеділок там розпочався 2-денний конгрес міст світу. Для будапештців цей захід є доброю нагодою привернути увагу закордонних колег до проблем угорської столиці. Широка дискусія продовжиться потім у Страcбурзі і Берліні. Щоправда, її рамки на цей раз обмежаться вже кордонами ЄС та його великих міст. Мабуть, прикметним є той факт, що минулого тижня муніципальні збори Будапешта скасували рішення столичного магістрату від 1940 року про надання Йосипу Сталіну звання почесного громадянина цього міста. Тоді Угорщина була союзницею нацистської Німеччини, котра у свою чергу уклала з Радянським Союзом так званий пакт Ріббентропа про ненапад. Звичайно, рішення будапештського магістрату було викликане політичними умовами тих часів. Але батьки міста і близько не гадали, якою зловісною фігурою буде для повоєнної Угорщини Йосип Сталін і комуністична доба.

Угорська столиця, як і будь-яке головне місто будь-якої країни має своє минуле і сьогодення. Безперечно, Будапешт дуже змінився за останні 64 роки. У 1944-му він зазнав жостоких бомбардувань. Потім його довго і обережно відбудовували, адже будівельники раз-по-раз наштовхувалися на авіційні бомби, що не вибухнули. Але всіх проблем ні тоді, ні зараз розв’язати будапештцям не вдалось. Є у місті райони бідніші, а є респектабельніші, як і в будь-якій столиці з посткомуністичним минулим. У Страcбурзі мер Будапешта Ґабор Демскі сподівається отримати певні гарантії на виділення коштів угорській столиці. Йдеться про покращення роботи міського транспорту, охорони довкілля і боротьбу з тероризмом.
XS
SM
MD
LG