Доступність посилання

ТОП новини

4 травня українська ракета-носій “Зеніт” успішно вивела на орбіту американський супутник зв’язку.


Марина Пирожук































Аудіозапис:

Київ, 4 травня 2004 року.

Марина Пирожук

4 травня відбувся черговий запуск комерційного супутника у рамках програми "Морський старт" за допомогою українського ракетоносія "Зеніт”.

Українська ракета-носій вивела на перехiдну орбiту американський супутник зв''язку "DIRECTV 7S". Запуск здійснювався з плавучого космодрому "Морський старт".

Виведений українським ракетоносієм американський супутник стане другим лiтальним апаратом, який розширить зону трансляцiї телепередач, здiйснюваних компанiєю DIRECTV. Це був другий запуск цього року у рамках проекту “Морський старт”.

Виведений українським “Зенітом” американський супутник транслюватиме телепередачі компанії DIRECTV у більш ширшому обсязі.

Перший генеральний директор національного космічного агентства України Володимир Горбулін каже, що чергове успішне виведення “Зенітом” супутника ще раз потвердило високі можливості українських виробників у космічній сфері та засвідчило вдалість самого проекту “Морський старт”.

Володимир Горбулін

Звичайно, “Зеніт 3SL” – одна з найнадійніших ракетоносіїв в світі. Це чергова серйозна перемога українських, російських та американських ракетобудівників.

Цей проект взагалі вдалий, не зважаючи на те, що було дуже багато сумнівів.

Марина Пирожук

Нагадаємо, що Міжнародний проект "Морський старт" був створений 1995 року для виробництва і експлуатації ракетнокосмічного комплексу морського базування.

До складу спільного підприємства входять американська компанія “Boeing”, якій належить 40 % капіталу, британсько-норвезька компанія “Kvaerner”, з 20 % часткою, російська ракетно-космічна корпорація "Енергія з часткою 25 % та дніпропетровські Південний машинобудівний завод і КБ "Південне".

Власне українці виробляють ракети-носії, які славляться у світі доброю якістю. Частка України в проекті становить 15 %. Кожна з учасників “Морського старту” вважається світовим лідером у певній сфері.

Україна має виготовити для "Морського старту" 38 ракет-носіїв "Зеніт".

Розробники “Зеніту” представники Дніпропетровського виробничого об’єднання “Південмаш” заявляють, що за допомогою ракетоносія “Зеніт” Україна не лише зафіксувалася як космічна держава. “Морський старт” є досить прибутковим проектом.

Кожен вдалий запуск, здійснений українським “Зенітом” коштує 70 мільйонів доларів. У КБ "Південне" стверджують, що український "Зеніт" не має аналогів у світі за своїми технічними та якісними характеристиками.

На ракетоносії використовуються екологічно чисті компоненти палива – рідкий кисень і гас.

Просування української ракети на світовий космічний ринок було м’яко кажучи нелегким. На початку утворення “Морського старту” виник скандал довкола компанії Боїнг. Американська влада звинуватила цю компанію у передачі українським та російським фахівцям секретних технологій.

Додали проблем українцям і росіяни, які тоді активно у пресі доводили про переваги їхньої ракети “Союз” над українським “Зенітом” попри те, що з 28 запусків "Зеніту" лише 4 були невдалими, в той час як російська ракета-носій "Союз" з 30ти запусків на той час мала 13 аварій.

Трохи згодом , коли українська ракета "Зеніт", яка мала вивести на орбіту 12 американських супутників зв’язку в рамках іншого проекту "Глобал Стар", зазнала катастрофи, російська преса заговорила про залучення консорціумом “Морський старт” саме російської ракети.

Одначе час усе розставив на свої місця. Українська ракета-носій закріпилася на космічному ринку як безальтернативний лідер. Славою “Зеніту” наразі користуються і росіяни, які розробили третю ступінь, розгінний блок ракетоносія.

Долучення росіян до “Зеніту” видавалося окремим українським фахівцям недоречним і зайвим. В той же час Володимир Горбулін спростовує такі закиди.

Володимир Горбулін

Ракета ця в принципі спроектована, вибудована в Дніпропетровську взагалі ще за радянських часів, але потім там були деякі зміни.

В цієї ракети достатньо комплектуючих, які зроблені в Росії. Безумовно, якщо зараз виходити з такої ситуації, то це українська ракета.

Третя ступінь, яка виводить ракету саме на орбіту, це так званий розгінний блок, це НТО “Енергія” Росії, тому так не можна казати, що це чисто українська ракета.

Марина Пирожук

Нагадаю, що це був перший генеральний директор Національного космічного агентства “Україна” Володимир Горбулін.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG