Доступність посилання

ТОП новини

Захід допомогає незележним білоруським ЗМІ.


Юрій Свірко

Мінськ, 4 травня 2004 - З приводу Всесвітнього дня свободи преси західні дипломати, які працюють у столиці Білорусі, організували низку заходів, щоб продемонструвати свою підтримку незалежної білоруської преси. Уперше це разом робили представники розширеного Європейського Союзу, а також посол США в Білорусі.

Керівники усіх дипломатичних місій держав Євросоюзу, які працюють у Мінську, разом із американським послом у Білорусі Джорджем Кролом відвідали редакцію “Белорусской деловой газеты”, вихід котрої минулого року був призупинений Міністерством інформації на три місяці. Газета втратила багато читачів, а після закінчення кампанії передплати на 2004 рік Білоруська пошта та державна мережа газетних кіосків відмовилися розповсюджувати “Белорусскую деловую газету” без будь-якого пояснення причин. Замість 4 разів на тиждень газета видається тепер 1-2 рази, а до того ж редакція змушена її друкувати у сусідній Росії, в Смоленську, та продавати нелегально на вулицях або через приватні фірми. Газета звільнила багато своїх кореспондентів, але ті, що залишилися, продовжують боротьбу.

Посол Франції в Білорусі Стефан Шмелевський, який представляє в Мінську нинішнього голову Євросоюзу, звертаючись до колективу редакції “Белорусской деловой газеты”, сказав:

“Сьогодні ми прийшли до вас, щоб висловити свою солідарність. Ми хочемо вам сказати, що уряди наших країн та громадська думка ставляться з особливою увагою до такого фундаментального аспекту громадського життя в Білорусі, як свобода преси. Кілька разів Євросоюз висловлював білоруській владі свою стурбованість з приводу погіршення ситуації зі свободою преси в Білорусі. Ми, посли країн Євросоюзу в Мінську, кілька разів спробували влаштувати на цю тему діалог зі владними структурами, і ми занепокоєні тим, що міністр інформації упродовж 8-ми місяців не дав позитивної відповіді на наші прохання про зустріч”.

Посол Франції подякував “Белорусской деловой газетє” за професіоналізм та сміливість, а також усім журналістам, які стали жертвою тиску влади. Лише за 4 місяці цього року в Білорусі припинено видання 5-х газет. А ось що додав американський посол у Мінську Джордж Крол:

“Як представник США, я підтримую усе сказане послом Франції. Ми постійно підтримуємо розвиток і право свободи ЗМІ у світі. Я хочу висловити свою глибоку повагу журналістам”.

За пропозицією посла США присутні вшанували хвилиною мовчання журналістів, які загинули під час виконання службових обов''язків у світі та в Білорусі.

А керівник мінської філії посольства Швеції в Москві Ян Шадек організував окрему церемонію, щоб вручити головному редакторові білоруського тижневика “Салідарнасць” Олександру Старикевичу премію Шведського ПЕН-центру – за внесок у справу свободи слова. Минулого року тижневик “Салідарнасць” віддав свої шпальти “Белорусской деловой газете”, за що його видання теж було припинене міністерством інформації Білорусі. Як і БДГ, “Салідарнасць” змушена друкуватися в Смоленську. Проте Олександр Старикевич залишається оптимістом:

“У 19-му столітті шведський король 17 разів закривав газету “Афтенбладет”. І де той король тепер? А “Афтенбладет” залишається однією з провідних газет Швеції. Отже, ми маємо блискучі перспективи, бо злі королі приходять та відходять, а вільна преса залишається”.

Білоруські журналісти 3 травня оприлюднили заяву, в якій наголошено, що Білорусь є останньою європейською країною, де практично встановлено монополію держави на ЗМІ. Вони констатують, що постійно зростає тиск на видання демократичного спрямування. Журналісти закликали владу керуватися нормами Конституції, законом про пресу, міжнародним правом та припинити переслідування незалежних ЗМІ і журналістів.
XS
SM
MD
LG