Доступність посилання

ТОП новини

Перша сесія розширеного Європарламенту.


Михайло Мигалисько

Прага, 4 травня 2004 - Учора ввечері відбулося урочисте засідання сесії Європейського парламенту, в якому взяли участь 162 законодавці із десяти держав, які 1-го травня стали офіційними членами Європейського Союзу.

Урочиста церемонія засідання сесії Європейського парламенту розпочалася із передачі та піднесення прапорів 8 посткомуністичних європейських держав та Мальти й Кіпру.

Національні прапори несли спікери парламентів 10 держав – нових членів Європейського Союзу.

Парламентаріїв країн розширеного ЄС супроводив почесний гість - колишній польський президент Лех Валенса. У вісімдесятому році Валенса очолив “Солідарність” - першу незалежну профспілку у комуністичному блоці. Боротьба “Солідарності”, як зазначають експерти, знаменувала собою початок кінця залізної заслони, яка десятиліттями ділила Європу. Зрештою, символічним є й те, що щогли, на яких тепер майорітимуть державні пропори Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії, Словенії, Естонії, Латвії, Литви, Мальти й Кіпру були виготовлені й подаровані робітниками Ґданська, де народився рух “Солідарності”.

«Сьогодні ми можемо заявити, що усі мрії колишніх поколінь сповнилися”, - сказав Лех Валенса європейським парламентаріям та гостям на урочистій церемонії перед будинком Європейського парламенту у Страсбурзі.

«Сьогодні сповнюється заповіт попереднього покоління. Європа і світ повертають собі можливості, втрачені війною і фатальним рішеннями внаслідок війни. Боротьба була дуже довга й важка», - заявив Лех Валенса і додав, що «велике змагання за об’єднану Європу завершене».

Під час урочистих церемоній виступали з вітальними промовами й представники п’ятнадцяти держав – старих членів ЄС. Німецький парламентарій - Ганс-Ґерт Поеттерінґ, лідер консервативної Європейської народної партії, заявив, що «вперше за тисячолітню історію Європи ми маємо шанс йти вперед і в мирній співпраці». А угорський ліберальний демократ Матіяш Порші зі свого боку схвильовано зауважив: «зміни в Європі є гучним успіхом».

В Європейському парламенті тепер є 788 депутатів. Однак після виборів у середині червня новий Європарламент матиме усього 732 місця. Скорочення пройде за рахунок старих членів. Так наприклад Великобританія з вісімдесяти семи втратить дев’ять парламентських місць. З нових членів ЄС у червні найбільше парламентаріїв направить Польща – 54 особи. А Мальту, країну з найменшою кількістю населення представлятиме у Страсбурзі 5 народних обранців. Як повідомляє Агентство Ассошіейтед прес, згідно з опитуваннями, після червневих виборів, більшість місць у Європарламенті збереже консервативна Європейська Народна партія, відтак ітимуть соціалісти та ліберальні-демократи. А найбільшим і ймовірно найскладнішим політичним питанням на порядку денному 25 держав-членів розширеного Європейського Союзу залишається справа формування й ухвалення європейської конституції.
XS
SM
MD
LG