Доступність посилання

ТОП новини

Новоприбульці в ЄС уже хочуть євро.


Марія Щур

Прага, 4 травня 2004 – Не встигли десять країн Східної та Південної Європи приєднатися до Європейського Союзу, як чотири з них уже заявили про своє бажання приєднатися якнайшвидше до спільної європейської валюти. Хоча всі нові члени ЄС повинні будуть це робити рано чи пізно, аналітики радять їм не поспішати.

Естонія, Литва, Словенія та Кіпр хочуть чимшвидше приєднатися до спільної європейської валюти. Як заявила Європейська Комісія, ці країни уже повідомили, що готові приєднатися до підготовчого етапу - Механізму Обмінних Курсів вже до кінця цього року. Процедура означатиме, що ці країни повинні будуть зафіксувати курси своїх валют до євра, так, щоб коливання курсу не перевищувало 15%.

Якщо ці країни зможуть виконати і інші критерії у монетарному союзі, такі, як скорочення державного боргу, стримування дефіциту та інфляції, а також надання повної незалежності Центральному банку, то дві північно- і дві південноєвропейські країни зможуть долучитися до євра уже у 2007 році.

На думку Європейської Комісії, такий розклад для чотирьох найменших нових країн ЄС виглядає цілком «реалістичним», проте вони не радять іншим, більшим країнам поспішати із приєднанням до євра. Ще напередодні вступу до ЄС, Європейський Центральний Банк попереджав, що приєднання до спільної валюти - невідворотний крок, але для цього потрібно бути готовим з огляду на усі економічні аспекти. ЄЦБ визначає відсоткові ставки для усіх членів монетарного союзу, тож східні європейці, яким ще потрібно багато наздоганяти «стару Європу» будуть позбавлені одного з ключових інструментів економічної політики.

Так, поляків, які сподівалися приєднатися до євра ще раніше - у 2006, вдалося переконати цього не робити, показавши, наскільки радикальною має бути реформа їхньої економіки, для того, щоб досягти поставленої мети у найкоротший термін. Тож Польща тепер сподівається стати членом монетарного союзу не раніше 2009. Приблизно такий самий план ухвалили і Чехія та Угорщина.

Але радикальні реформатори у балтійських країнах, які вважають, що їхні малі економіки і так повністю залежать від більших сусідів, уже стукають у двері. «Естонія та Литва готові вступити до механізму обмінних курсів ще до серпня», - повідомив речник комісара ЄС з питань монетарного союзу. Словенія та Кіпр зафіксують свої обмінні курси також або цього, або на початку наступного року.

Очікується, що до кінця цього десятиліття усі новоприбульці долучаться до євра. До цього, зрештою, їх зобов’язують вступні угоди. Інакше виглядає ситуація зі старими членами ЄС. Три північні країни : Швеція, Данія та Британія - так і не погоджуються запровадити євро у себе.
XS
SM
MD
LG