Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Рада Європи пропонує провести в Мукачевому новi вибори: реакція в Україні.</font>


Марина Пирожук

Аудіозапис:

Київ, 5 травня 2004 - Рада Європи закликає Україну визнати недійсними вибори мера міста Мукачевого від 18 квітня і провести на Закарпатті повторне голосування. Таке рішення ухвалила делегація Конгресу місцевих і регіональної влад Ради Європи вчора у Парижі. Європейські доповідачі, зокрема, вважають, що виборчий процес у Мукачевому дискредитує всю електоральну практику в Українi. У звіті також мовиться про втручання вищої державної влади у виборчий процес та про залучення до виборів злочинних угруповань, яких не можна ідентифікувати.

Конгрес називає зухвальством фальсифiкацiю результатiв виборiв i закликає визнати їх недiйсними. Ця інституція також закликає покарати винних у мукачівській виборчій історії.

Представник парламентської більшості, керівник фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук назвав таке рішення РЄ некоректним і недемократичним. В інтерв”ю радіо”Свобода” Леонід Кравчук наголосив, що мукачівська проблема є виключно внутрішньою справою України:

“Україна сама повинна провести аналіз. До цього ніяких рішень ніхто не може прийняти. Відмінити вибори ні Рада Європи, ніхто не може, крім суду, і не може будь-яка структура Ради Європи ставити питання про відміну виборів . Це є демократія. Якщо Рада Європи рекомендує нам відступити від демократичних принципів, тоді нам важко судити про рівень демократії у Європі. Всі питання щодо виборів - це внутрішня проблема будь-якої країни”.

Нагадаємо, що переможцем виборчих перегонів у Мукачевому офіційно оголошений ставленик СДПУ(о) Ернест Нусер, в той час як міжнародні спостерігачі та результати екзит-полу засвідчували перемогу представника парламентської фракції “Наша Україна” Віктора Балоги.

Голова парламентської комісії з питань виборів мера у Мукачевому , член “Нашої України” Юрій Оробець наголошує, що масові правопорушенння під час виборів мера Мукачевого дають підстави називати вибори недійсними. Коментуючи слова пана Кравчука, він зазначив:

«Це дуже погана міна при поганій грі: заяви про те, що в чомусь Рада Європи некомпетентна стосовно політичних прав громадян. Оскільки в Україні тотально порушується право обиратися, бути обраним і мати право активного голосу, тому ці заяви я вважаю вершиною цинізму місцевих політиканів».

Юрій Оробець припускає, що якщо мукачівська проблема не буде врегульована зараз, то вона цілком може повторитися в Україні на президентських виборах у жовтні.

Інтрига полягає ще у тому, що і в таборі опозиції лунає думка, що проводити повторні вибори у Мукачевому не доцільно. Про це заявив в інтерв''ю кореспондету Інституту масової інформації представник "Нашої України," голова комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Володимир Стретович. Як він сказав, хто переміг і так ясно, тому краще зекономити народні гроші. Стретович вважає, що суд має зобов''язати Територіальну виборчу комісію скасувати рішення про перемогу в Мукачевому провладного кандидата.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG