Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за кримську телевежу.


Володимир Притула

Симферополь, 4 травня 2004 - Трудовий колектив Кримського радіотелевізійного передавального центру у передстрайковій готовності. Його працівники проти заміни директора РТПЦ. Трохи більше тижня тому Держкомітет України з інформатизації призначив на цю посаду Михайла Рогожина, однак колишній керівник центру Олексій Дмитрієв і місцева профспілка вважають це призначення незаконним.

Колишній депутат першого демократичного скликання кримського парламенту Олексій Дмитрієв очолює Радіотелевізійний передавальний центр із 1992 року і завжди відрізнявся певною автономністю щодо кримської влади. З одного боку, це дозволяло втриматися у цьому політично стратегічному кріслі за всіх кримських керівників ( Багрова, Мєшкова і Грача), з іншого – йому постійно доводилося відбиватися від зазіхань місцевого чиновництва. І щоразу тиск посилювався з наближенням чергових виборів.

Схоже, нинішні президентські вибори пан Дмитрієв у посаді директора Кримського радіотелевізійного передавального центру не переживе. З початку року його тричі пробували звільнити, однак, щоразу він відновлювався у своїй посаді через суд. Але 23 квітня нинішнього року в Олексія Дмитрієва закінчився контракт із Держкомітетом з інформатизації і вже 24 квітня Київ призначив на посаду керівника центру Михайла Рогожина.

Останній до цього був членом кримського уряду, очолював Республіканський комітет з інформації АРК. Ще раніше служив у КГБ та СБУ, був заступником постійного представника президента України в Криму. Працюючи у кримському рескомінформі пан Рогожин запропонував прогресивну грантову систему фінансування державної преси, але не був підтриманий місцевим парламентом, попри те, що Михайла Рогожина називають людиною кримського прем’єра Сергія Куницина.

З одного боку, його перехід до радіотелевізійного передавального центру – це відверте пониження, з іншого, посада директора РТПЦ є не тільки прибутковою, але й політично важливою, адже дозволяє у передвиборчий період контролювати весь кримський теле- і радіопростір. Кримчани пам’ятають, як у 1999 році за кілька місяців до виборів за вказівкою з Києва РТПЦ вимкнув 5 місцевих телекомпаній, в тому числі Чорноморську ТРК, найпопулярнішу в Криму.

Конфлікт на РТПЦ триває, днями під час офіційного представлення трудовому колективу кілька працівників центру намагалися завадити пану Рогожину увійти до свого кабінету. Після кількагодинних переговорів йому таки вдалося сісти у своє крісло, але голова Ради трудового колективу РТПЦ Віталій Черкасов заявив, що колектив центру домагатиметься відповідно до чинного законодавства відновлення Олексія Дмитрієва на посаді директора. Останній каже про політичне підґрунтя його звільнення й обіцяє боротися до кінця. Причому, робить це він досить оригінально. За день до закінчення його контракту Олексій Дмитрієв видав наказ про своє призначення начальником одного з ключових відділів – технічного, а після цього пішов у відпустку.
XS
SM
MD
LG