Доступність посилання

ТОП новини

55 років з дня створення Ради Європи.


Юрій Свірко

Мінськ, 5 травня 2004 року.

Сьогодні, 5 травня, виповнюється 55 років з дня створення Ради Європи. 40 років тому, 1964 року, вирішили відзначати 5-го травня - День Європи. Проте через два десятиліття, 1985 року на Міланському саміті Європейський союз вирішив святкувати День Європи 9 травня, бо в цей день прозучала промова Роберта Шумана, який запропонував поєднати французький та німецький ринки вугілля й сталі. Це стало початком Євросоюзу. Щоправда, деякі європейці, як і раніше, вважають Днем Європи 5 травня, оскільки створена в цей день Рада Європи покликана, перш за все, обороняти права людини, парламентську демократію та верховенство закону. До Ради Європи досі не входять лише дві європейські держави, які мають парламенти – це Монако та Білорусь.

Якщо Монако готується стати 46-м членом Ради Європи, то Білорусь до цієї організації не запрошують. Навпаки, минулого тижня Парламентська асамблея Ради Європи схвалила дві резолюції з приводу зникнень опозиційних білоруських політиків і переслідування преси, після чого рекомендувала не тільки не відновляти для білоруського парламенту статус спеціально запрошеного до Ради Європи, а взагалі заборонити будь-яку присутність білоруських депутатів на сесіях Парламентської асамблеї в Страсбурзі , доки в Білорусі не буде звільнено з посади генерального прокурора Віктора Шеймана, якого опозиція звинувачує в причетності до організації вбивств політичних опонентів режиму. І доки не буде незалежного ретельного розслідування цих убивств або зникнень та доки білоруська влада не зробить кроки на шляху демократизації цього режиму. Але офіційний Мінськ не дуже переймається таким ставленням. Напередодні офіційного білоруського свята – Дня преси, який святкують за старою радянською традицією в день народження газети “Правда” 5 травня, міністр інформації Білорусі Володимир Русакевич заявив у інтерв''ю радіо “Свобода”, що не погоджується з міжнародними оцінками поганого становища зі свободою преси в його державі.

“За нашими даними, Білорусь перебуває серед лідерів світу щодо свободи слова. Я так відчуваю , я дещо бачив, і так відчуваю”,- –сказав білоруський міністр інформації, який до цієї посади працював послом у Китаї.

Якщо порівнювати з Китаєм, то в Білорусі справді вже немає комуністичної партії та її монополії на ЗМІ, каже колишній керівник білоруської держави Станіслав Шушкевич. Проте, додає він, у порівнянні з усіма сусідніми державами Білорусь виглядає дуже погано, її одну не приймають до Ради Європи , вважають європейським хуліганом і ставляться до неї ,як до дурня.

“У мій час цього нічого не було. Ми діяли інакше, планомірно, широко, та йшли до Європи. А тепер же невідомо куди. Крутимося за своїм хвостом та дивимося, куди він повертається”,-

сказав радіо “Свобода” екс-голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич.

А нинішній керівник білоруської держави Олександр Лукашенко, хоча й заявив про необхідність мати дуже добрі стосунки з Європейським Союзом, після схвалення парламентаріями Ради Європи резолюцій із засудженням його режиму не дозволив послам Євросоюзу широко відсвяткувати в Мінську розширення ЄС, яке відбулося 1 травня.
XS
SM
MD
LG