Доступність посилання

ТОП новини

Український омбудсмен Ніна Карпачова вважає, що над українськими моряками знущаються в іракський тюрмі.


Сергій Кисельов 29 квітня цього року Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова повторно звернулися з листом до Посла США в Україні Джона Гербста. Вона просить надати дипломатичну допомогу у вирішенні долі засуджених в Іраку капітана і старпома судна "Навстар-1", громадян України Миколи Мазуренка та Івана Сощенка.

Аудіозапис:

Ніна Карпачова


Київ, 5 травня 2004 - 29 квітня цього року Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова повторно звернулися з листом до Посла США в Україні Джона Гербста. Вона просить надати дипломатичну допомогу у вирішенні долі засуджених в Іраку капітана і старпома судна "Навстар-1", громадян України Миколи Мазуренка та Івана Сощенка.

В інтерв’ю для радіо "Свобода" Ніна Карпачова повідомила, що ще 2 жовтня 2003 року, під час своєї першої зустрічі з новопризначеним тоді послом Сполучених Штатів в Україні Джоном Гербстом, вона порушила питання про долю українських моряків судна "Навстар-1". Нагадаю, що корабель був затриманий в Іраку за спробу незаконного вивозу дизельного палива. За словами українського омбудсмена, вона звернула увагу керівника дипломатичної місії США в Україні на той факт, що в ув’язнених українців була гостра проблема з водою, їжею, медикаментами та наданням медичної допомоги. До того ж тодішній адвокат підозрюваних українських моряків володів виключно... арабською мовою.

Українців засудили у жовтні до семи років ув''язнення та штрафу у розмірі понад мільйон доларів . Але Ніна Карпачова вважає, що українські моряки сидять в Іраку безпідставно:

1 листопада 2003 року адвокати Сощенка і Мазуренка подали апеляцію до Верховного суду Іраку на вищезгадане рішення Центрального суду. І, розглянувши цю апеляцію, Верховний суд постановив (це дуже цікаво, між іншим!) визнати рішення у справі українських моряків необґрунтованим, передати всі документи для перегляду і винесення вироку відповідно до положень іракського законодавства. Верховний суд Іраку зазначив, що, відповідно до митного закону, Центральний суд не був взагалі компетентним виносити рішення за фактами, що мали місце на судні з іноземним прапором. Це дуже важливі речі для захисту. Друге. Старшого помічника Сощенка було засуджено без вивчення його посадових обов’язків на судні. А тому якраз, на думку Верховного суду, і необґрунтовано. І по-третє. На судно був накладений арешт, незважаючи на умови затримання, які були передбачено певними статтями митного закону. Тобто, не була створена, як вимагає митне законодавство Іраку, комісія фахівців для з''ясування, чи було судно спеціально підготовлене для вчинення злочину. Тому протягом січня-лютого 2004 року працювала експертна група з технічного огляду судна. І зробила висновки, що судно "Навстар-1" не було пристосоване для перевезення контрабандного пального. А сам вантаж є непридатним для використання".

Але, як наголосила український омбудсмен, попри висновки технічної експертизи та помилки, на які вказав Верховний суд Іраку, Центральний суд залишив вирок без змін. Адвокати на початку березня подали нову апеляцію до Верховного суду. Що ж стосується самих українських моряків, то ситуацію, в якій вони нині перебувають, Ніна Карпачова охарактеризувала так:

"Зараз обидва у в’язниці Абу-Гуряб. Хворому на цукровий діабет капітану Мазуренку необхідно приймати ліки регулярно. Але він їх отримує лише тоді, коли починається загострення хвороби. Близько двох місяців і Сощенко, і Мазуренко не мають ніякого зв’язку з родинами. Моральний стан українців дуже пригнічений, близький до критичного. Існує реальна загроза їхньому життю. На цей час до них не допускають українських дипломатів".

До цього Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова додала, що її надзвичайно хвилюють умови утримання наших громадян в іракській в’язниці.

“Особливо викликають занепокоєння всього світу події, що відбулися останнім часом і стали відомі: з боку американських військових щодо іракських полонених. І я не виключаю абсолютно, що таке ставлення ганебне і взагалі застосування тортур може застосовуватися і до громадян інших країн. Зокрема до українських ув’язнених".

Пані Карпачова також зауважила, що поки відповідь від американського посла на її звернення не надходила. На реакцію американських дипломатів чекає і кореспондент радіо” Свобода”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG