Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Литви позбавив усунутого місяць тому від влади шляхом імпічменту Роландаса Паксаса можливості стати кандидатом у президенти. Проте він може балотуватися у Європарламент.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 6 травня 2004 — Внісши в особливо терміновому порядку зміну до закону про вибори президента, Сейм Литви позбавив екс-президента Паксаса можливості стати кандидатом у президенти.

Навіть зібравши не менше 20 тисяч підписів громадян, претендент Роландас Паксас не буде зареєстрований центральною виборчою комісією як кандидат. Від середи людина, яку шляхом імпічменту було усунуто з посади глави держави, не може протягом п’яти років знову обиратися .

Днями владна фракція соціал-демократів у Сеймі під тиском голови партії, прем’єр-міністра Альгірдаса Бразаускаса ухвалила рішення покласти край участі екс-президента Паксаса у виборчій кампанії. Парламент Литви рівно місяць тому усунув його з посади за трикратне порушення конституції та присяги. Днями він надбав статусу запідозрюваного у розголошенні державної таємниці.

Понад рік тому президент Паксас, посилаючись на документи департаменту держбезпеки, попередив свого спонсора, російського громадянина Юрія Борисова, що підслуховуються його телефонні розмови. Заходи, яких тепер вжив парламент стосовно до Роландаса Паксаса, екс-президента і претендента на нових виборах, у середу коментував тимчасовий президент республіки Артурас Паулаускас: “Сейм вчора виконав дві дії: перша - це голосування щодо зміни в Конституції (перше голосування), яке забороняє особі, шляхом імпічменту усунутій з посади, кандидувати протягом п’яти років на посаду президента чи депутата Сейму. Також прийнято й інший закон, який забороняє вже тепер президенту, якого усунули з посади, висувати власну кандидатуру на посаду президента. Я вважаю, що юристи даний законопроект обґрунтували юридичними аргументами; для мене також дуже важливими є й моральні аргументи (які я нагадав), але найбільш ми маємо дбати про міжнародний престиж держави ”.

На думку депутата парламенту Елігіюса Масюліса, тепер у Паксаса залишилася одна можливість продовження життя політика – це кандидувати у Європарламент. 13 червня громадяни Литви, країни-члена ЄС, вибиратимуть і депутатів до Європарламенту, і нового керівника держави.
XS
SM
MD
LG