Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у Києві на Байковому цвинтарі поховали американського історика Джеймса Мейса, який останнім часом жив в Україні і був відомим фахівцем з питань голодомору


Джеймс Мейс помер 3 травня на 53 році життя через порушення кровообігу.

Джеймс Мейс
Джеймс Мейс помер 3 травня на 53 році життя через порушення кровообігу.

Свого часу Джеймс Мейс очолював спеціальну комісію, яку створив Конгрес США для розслідування обставин організованого більшовиками голодомору в Україні у 30-ті роки минулого століття. Американець зі штату Оклахома, у чиїх жилах не тече жодної краплі української крові, Джеймс Мейс перейнявся трагічною долею українського народу та його болями так беззастережно, що вивчив українську мову й понад 10 років тому переїхав в Україну.

В інтерв’ю для радіо "Свобода" професор Києво–Могилянської академії Роман Веретельник, який приїхав в Україну з Канади, сказав: "Я мав нагоду вперше запізнати Джеймса Мейса на Першому конгресі українців в 1990 році в Києві, а уже попередньо знав його роботи дослідницькі. Але в Києві так ми запізнались і я вже тоді побачив, яка його відданість була українській справі. ...Він своєю чутливістю відчував Україну, українську історію - все це йому дуже боліло, і він так, як Агатангел Кримський колись сказав про себе, він був українцем за вибором".
XS
SM
MD
LG